Vorige

Biologisch groeit op allerlei vlakken

De biologische sector groeit op allerlei vlakken; méér biologisch landbouwareaal, méér biologische bedrijven, méér omschakelaars en steeds meer ketenpartijen die hun verantwoordelijkheid nemen, aldus Bionext. De brancheorganisatie zag het biologisch landbouwareaal vorig jaar groeien naar 79.853 hectare.

Dit is exclusief de 6.571 hectare grond in omschakeling, zo blijkt uit nieuwe jaarcijfers van Skal Biocontrole, de toezichthouder van de biologische sector. De cijfers zijn vandaag op de Biobeurs, de jaarlijkse beurs van de biologische sector, bekend gemaakt. 

Hiermee komt het aandeel biologisch landbouwareaal op 4,4%. Het is voor de zevende keer achtereen dat het areaal biologisch jaar groeit. In 2015 was het nog 56.729 hectare. Met name de landbouwgrond in omschakeling is meer dan andere jaren (28,6%) en totaal 6.571 hectare in omschakeling. Het aantal biologische landbouwbedrijven steeg ook van 2.208 naar 2.242 bedrijven.

‘Markt blijven stimuleren’

Ondanks de groei hebben veel biologische ondernemers het zwaar als gevolg van de energie- en koopkracht crisis. Bionext ziet wel dat steeds meer ketenpartijen bewegen naar biologisch. Zo maakt HAK vandaag bekend in 2027 volledig overgestapt te willen zijn op biologische teelt voor alle groenten en peulvruchten uit Nederland. Michaël Wilde, directeur Bionext, brancheorganisatie van de biologische sector, noemt de gestage groei heel positief. “Maar om te kunnen blijven groeien en de ambitie van Minister Adema te realiseren, is het cruciaal dat iedereen zijn verantwoordelijk neemt.” Hij is blij dat partijen zoals HAK volledig overgaan op biologisch. “Echter, dat betekent ook dat de markt gestimuleerd moet worden, zodat er voldoende vraag is en blijft, nu het aanbod biologisch groeit.”

Ondanks de stijging, moet Nederland nog een inhaalslag maken. Met een stagnerende markt en het biologisch areaal van 4,4% ligt Nederland ver achter op het Europese gemiddelde van 9,2%. Het Actieplan ‘Groei van biologische productie en consumptie’ van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt als doel 15% biologisch landbouwareaal in 2030. Als de totale landbouwgrond gelijk blijft, is dat zo’n 300.000 hectare.

Het Nederlandse actieplan is een invulling van de Farm to Fork strategie van de Europese Green Deal, dat inzet op 25% biologisch landbouwareaal in 2030. Zelfs met een succesvolle realisatie van dit actieplan, blijft Nederland nog 10% achter op Europa.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster