Vorige

BBB grote winnaar provinciale verkiezingen, GL/PvdA houdt stand

Tekst
Beeld
Shutterstock

De verkiezingen voor de Provinciale Staten leken vooral te gaan tussen voor- en tegenstanders van landbouw en natuur. In de voorlopige uitslag wordt dit gereflecteerd door de monsterzege voor BBB, maar ook het tandem GroenLinks/PvdA lijkt goed stand te houden.

Begin dit jaar probeerde de VVD de verkiezingen te framen als een traditionele links-rechts strijd. Die opzet slaagde maar ten dele, waarbij vooral de ‘linkse wolk’ GroenLinks/PvdA van deze tactiek lijkt te hebben geprofiteerd.

De grote winnaar van de provinciale verkiezingen is echter de BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas. De partij lijkt met 15 zetels in de Eerste Kamer de grote winnaar te worden. Of de BBB ook echt de grootste wordt, is nog niet duidelijk; de combinatie GroenLinks/PvdA staat in de prognoses eveneens op 15 zetels (GroenLinks 8, PvdA 7).

Coalitiepartijen

De VVD verliest licht en is met 10 zetels nog steeds een van de grotere fracties in de Eerste Kamer. De coalitiepartijen leveren echter fors in, vooral door het verlies van het CDA dat nog 5 van de 9 zetels weet te behouden. D66 komt op 6 zetels (-1) en CU op 3 (-1).

In principe zou het kabinet met steun van GroenLinks/PvdA de stikstofplannen nog door de Eerste Kamer kunnen krijgen. In de provincies kalft de steun voor deze plannen echter verder af door de historische winst van de BBB. Vooral het CDA zal zich op zijn positie gaan beraden, wat uiteindelijk ook de stabiliteit van de regering in gevaar zou kunnen brengen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster