Vorige

'Zorgen over kennis en capaciteit NVWA en LNV'

Adema bezoekt bollensector

Beeld
PNI

Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bezocht maandag 13 maart tulpenbroeierij Rainbow Colors in Andijk. Tijdens dit bezoek, georganiseerd door Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en de brancheorganisatie KAVB, maakte de minister kennis met de innovatieve kracht van bollensector. Die dag werd in Enkhuizen ook gesproken met de handel, die aangaf zorg te hebben over de kennis en capaciteit bij de NVWA en het landbouwministerie.

Adema bezocht Rainbow Colors omdat het bedrijf voorop loopt in automatisering. Eigenaar Bas Karsten liet de minister de nieuwste planttechniek en mechanische onkruidbestrijding zien. Het bedrijf zet daarnaast volop in op groene gewasbeschermingsmiddelen en wekt eigen energie op via zonnepanelen. Karsten wil in de toekomst ook zelf groene waterstof gaan opwekken en gebruiken. “We gaan in een Fieldlab onderzoeken hoe we dit het beste kunnen inzetten op ons bedrijf.”

Boegbeeld Jaap Bond van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en voorzitter van de KAVB schetste het belang van de Nederlandse bloembollensector. “De bollensector is een belangrijke economische sector voor Nederland waar volop geïnvesteerd wordt in kennis en innovatie. Rainbow Colors is een zeer innovatief bedrijf dat voorop loopt in duurzame ontwikkeling. Deze ondernemer investeert volop in zijn bedrijf om het verder te verduurzamen.”

Gesprek met de handel

Tijdens een rondetafelgesprek bij Enza Zaden in Enkhuizen spraken vertegenwoordigers van PlantNet International (PNI) en ENZA-zaden met de minister over de samenwerking tussen het ministerie en de plantaardige handelskoepels Royal Anthos, GroentenFruithuis, Plantum, VGB, AVAG en NAO. PNI-voorzitter Henk Westerhof zette de wereldwijde concurrentiepositie van de Nederlandse handelsbedrijven in de plantaardige sector toegelicht. “Die zijn niet alleen goed voor een exportwaarde van zo’n 30 miljard euro, maar ze hebben wereldwijd ook een belangrijke maatschappelijke toegevoegde waarde door het leveren van gezonde voedingsproducten en het inrichten van een groene leefomgeving.”

“Zonder export geen productie”, zo hield directeur Janine Luten van het GroentenFruithuis de minister voor. Om de export te stimuleren, is een goede samenwerking tussen de handelskoepels, het ministerie van LNV en de NVWA nog eens benadrukt. Dit geldt volgens de vertegenwoordigers van de handel in het bijzonder bij aanpak van internationale fytosanitaire vraagstukken. Vanwege de veelheid, de diversiteit en de complexiteit daarvan, heeft PNI haar zorg geuit over de beschikbare capaciteit, de benodigde specialistische kennis en de continuïteit aan de kant van de NVWA en LNV.

“Het was voor ons de eerste kennismaking met de minister. Tijdens het gesprek en de daarop volgende rondleiding toonde hij niet alleen grote belangstelling voor de internationale handelspositie van de plantaardige sector en de kastechnologie, maar hij zegde ook de volledige support van zijn ministerie toe om die te blijven versterken”, aldus Westerhof.

Fotobijschrift: Landbouwminister Piet Adema krijgt uitleg bij Enza, onder het toeziend oog van Henk Westerhof (links) en Jaap Mazereeuw, voorzitter van Plantum en Enzadirecteur.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster