Vorige

Kwekerij Bergcamp wint laatste Excellence Award en productcompetitie Floriade

Tekst
Beeld
Floriade Expo 2022

Tijdens de dertiende en laatste productcompetitie op de Floriade ontving kwekerij Bergcamp twee prijzen. De cyclaam ‘Djix’ was de nummer een van de Najaarsbloeiende planten en ging ook naar huis met de laatste Excellence Award. Ook in de prijzen vielen chrysantenkwekerij VannoVa J&A Flowers en Fers Flowers.

Naast najaarsbloeiende planten beoordeelde de vakjury pluischrysant en najaarsbloeiende snijbloemen. De vakjury bestaat uit personen met verschillende achtergronden in de keten, van productie tot afzet. In totaal deden 133 inzendingen mee met de dertiende productcompetitie, bedrijven uit Nederland, Japan, Zuid-Afrika en Kenia. De competitie werd verzorgd door Royal FloraHolland en vond plaats in The Green House op de Floriade op dinsdag 27 september. Alle producten zijn hier de komende dagen nog te zien.

Twee prijzen voor cyclaam ‘Djix’

De cyclaam ‘Djix’ van kwekerij Bergcamp uit De Lier won de Excellence Award en het goud in de productgroep Najaarsbloeiende planten. De vakjury gaf dit product een score van 9.80 en was daarmee de hoogst beoordeelde najaarsbloeiende plant. Een andere cyclaam bezorgde Bergcamp ook de zilveren plak.

De Excellence Award gaat tijdens elke productcompetitie naar de meest opvallende inzending. Dit kleinbloemige gewas is een omgedraaide bloem en won de Excellence Award vanwege de ‘zeer aparte bloeiwijze die deze winnaar een bijzondere uitstraling geeft’, aldus het juryrapport. ‘Deze bloemstand is uniek en geeft hiermee de cyclamenteelt een nieuwe boost! ‘Djix’, nu nog exclusief geteeld, is daarnaast een zeer compacte plant met een houdbaarheid die dubbel zolang is als van regulier geteelde cyclamen. Dit product gaat, gezien de al gewonnen prijzen, een mooie toekomst tegemoet!’

Kwekerij Bergcamp won Excellence Award. Volgens de jury is de bloeiwijze van de cyclaam ‘Djix’ zeer apart omdat de bloemen omgedraaid zijn. Op de foto teler Walter van den Berg (links) en Hermen de Graaf die de Award uitreikte namens Stimuflori, de stichting die deze extra prijs voor opvallende inzendingen tijdens de 13 productcompetities op de Floriade beschikbaar stelde.
De inzendingen cyclaam van Kwekerij Bergcamp op de Floriade, geflankeerd door diverse potlelies. Links op de voorgrond de cultivar ‘Djix’ waarmee de kwekerij uit De Lier de Awards behaalde.


Pluischrysant ‘Magnum’ en gladiool ‘Sugar Babe’

De grote winnaar in de categorie Pluischrysant was VannoVa J&A Flowers uit De Lier. Hun cultivar ‘Magnum’ was goed voor 9.83 punten van de jury. Het zilver en brons sleepte deze kwekerij ook in de wacht met de inzendingen ‘Magnum Yellow’ en ‘Antonov’. De laatst genoemde cultivar komt uit de kas van Van Leeuwen Flowers, waar J&A Flowers sinds begin 2022 nauw mee samenwerkt.

Remco van Ruyven (links) en Erwin van Luijk van kwekerij VannoVa J&A Flowers won goud, zilver en brons met drie ingezonden pluischrysanten.


Een gladiool ontving de eerste prijs in de productgroep Najaarsbloeiende snijbloemen. Het was de grootbloemige ‘Sugar Babe’ van Fers Flowers uit Hillegom met een score van 9.55.

De ‘Sugar Babe’ van Fers Flowers was met 9.55 punten de hoogst scorende najaarsbloeiende snijbloem. Op de achtergrond de prijswinnende roze gladiool


Consumenten kiezen producten uit Nederland, Kenia en Japan

Niet alleen de vakjury beoordeelde ingezonden producten, bezoekers van The Green House op de Floriade mochten dat ook doen. Zij mochten de dertig inzendingen met de hoogste scores uit de drie groepen keuren. Zij kozen andere inzendingen uit dan de vakjury, producten uit Nederland, Kenia en Japan. De winnaars waren volgens comsumenten de pluischrysant ‘Couture’ van Arcadia chrysanten uit De Lier, anigozanthos ‘Early Spring’ van Imani Flower uit het Keniase Nairobi en de potplant Luculia pinceana ‘COCO’ van de Japanse kwekerij Hatsuo Tosaka (Tosaka Engei Co., Ltd) uit Gunma.

De prijswinnende Luculia pinceana ’Coco’ heeft geurende bloemen

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster