Vorige

Stekker uit Trappenberg-Kloosterschuur

Beeld
Arie Dwarswaard

De Greenport Ontwikkelings Maatschappij (GOM) geeft de grond die het in het glastuinbouwgebied Trappenberg-Kloosterschuur terug aan de gemeente. Het project is financieel niet haalbaar, oordeelt GOM. De overeenkomst tussen GOM en Katwijk wordt ontbonden.

In 2012 wilden Katwijk en GOM een kleine twintig hectare verouderd glastuinbouwgebied in Rijnsburg gaan herstructureren. Oude kassencomplexen verdwenen en er kwam bouwrijpe grond voor de vestiging van nieuwe glastuinbouwbedrijven en er kwam ruimte voor woningen om het geheel te financieren. Er kwamen alleen geen nieuwe glastuinbouwbedrijven. In 2022 stopte GOM daarom met het werk en nu wordt ook formeel de stekker uit het project getrokken.

Volgens glastuinders in het gebied was er wel belangstelling, maar liet de gemeente de vragen links liggen of de verzoeken pasten niet in het bestemmingsplan. Daarom werden de politici in augustus van 2023 uitgenodigd in het gebied. Eén van de bedrijven die graag naar Kloosterschuur/Trappenberg wilde verhuizen, is het lelieveredelingsbedrijf Gebrs. Vletter & Den Haan. Het bedrijf is nu gevestigd aan de Oegstgeesterweg maar heeft ook kassen elders. “Onze plek in de Kamphuizerpolder is aangewezen voor industrie uit Leiden. Wij willen een nieuw, duurzaam, complex kunnen bouwen. Wij passen gewoon in het bestemmingsplan, maar krijgen toch te horen dat er geen belangstelling voor de grond is”, aldus Arie Vletter vorig jaar.

Ook Marcel van Vliet van gerberakwekerij Esmeralda had interesse, net zoals Jose van Egmond van het stekbedrijf Van Egmond Lisianthus. “Wij willen graag in lagen gaan telen, maar dit soort indoorfarming past niet in het bestemmingsplan. We zouden graag de hele productie naar Rijnsburg halen, maar dat gaat nu niet. Wellicht zijn we straks gedwongen om helemaal uit te wijken naar het Westland.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster