Vorige

Royal FloraHolland legt bonden eindbod voor nieuwe cao voor

Beeld
Shutterstock

Royal FloraHolland heeft de vakbonden FNV en CNV een eindbod voorgelegd voor een nieuwe cao voor de medewerkers van de veiling. FNV is er niet tevreden over. CNV zit positiever in de wedstrijd. De beslissing over het eindbod is nu aan de vakbondsleden.

Op woensdag 19 juni vond de zevende onderhandelingsronde voor een nieuwe cao plaats. Na negen uur onderhandelen deed de directie van RFH een eindbod, dat volgens de veiling het maximale is wat ze kan bieden. Het definitieve eindbod werd dinsdag 25 juni bekend. FNV vindt het loonbod te laag. „We zijn niet uit de inflatie- en koopkrachtreparatie gekomen. Dat is teleurstellend”, zegt Jeroen Brandenburg, onderhandelaar van FNV. Hij geeft aan dat er ook verbeteringen zijn bereikt.

RFH biedt werknemers in een nieuwe cao een loonsverhoging van 4% per 1 april 2024, en een loonsverhoging van 4% per januari 2025. Aanvankelijk bood de veiling een structurele loonsverhoging van 3 % per april 2024 en 3% per april 2025. FNV vindt het totale loonbod van 8% voor een cao-looptijd van 24 maanden onvoldoende. „Het compenseert ook niet volledig het inflatieverlies over de afgelopen jaren en gaat ten koste van de koopkracht van werknemers.”

CNV positiever

FNV en CNV hadden graag een loonsverhoging van 7% per 1 april 2024 inclusief APC (automatische prijscompensatie) gezien. Ze opteerden bovendien voor een cao met een looptijd van een jaar. FNV is wel positief over de andere cao-punten die een verbetering zijn, waaronder het invoeren van een koude-toeslag.

CNV zit anders in de wedstrijd, vertelt onderhandelaar Soulemein Amallah. „4% dekt niet volledig de inflatie, het dekt de helft. Royal FloraHolland erkent wel dat er inflatie-achterstand is en wil er wat aan doen.” Volgens Amallah vinden ook de kaderleden van CNV het bod positief.

Stemming

De bonden leggen het eindbod ter stemming voor aan hun leden. Alleen werknemers van RFH die lid zijn van de bonden kunnen stemmen over het eindbod van Royal FloraHolland. Als de leden van een van de twee bonden ermee instemmen dan is de nieuwe cao een feit.

Het eindbod van RFH is hoger dan het oorspronkelijk bod. Dat geldt niet alleen voor de loonsverhoging. Ook op andere punten maakt RFH hogere kosten. Het betekent dat de uitgaven van de veiling dit jaar stijgen. „Het zijn extra kosten, maar de doelstelling om zwarte cijfers te halen blijft overeind. Het betekent wellicht dat we op een andere manier moeten zorgen dat we zwarte cijfers realiseren”, reageert woordvoerder Michel van Schie.

Royal FloraHolland had in 2023 3560 werknemers. 2904 werkten vast, 656 tijdelijk. RFH had vorig jaar 1469 fulltimers en 2091 parttimers. 988 werknemers zijn werkzaam in het concern, 2572 in de logistiek.

Belangrijkste punten eindbod

Looptijd: 24 maanden

Loonsverhoging: 4% per 1 april 2024, 4% per januari 2025.

Reiskostenvergoeding: € 0,23 per km, verhoogde reikwijdte tot 50 km per enkele reis, ook voor opleidingsreiskosten.

Koudetoeslag: € 0,18 bruto per uur. Vereist: Minimaal 50% van de tijd gewerkt in een jaar, en meer dan 3 uur aaneengesloten per dag in een mechanisch gekoelde ruimte van ≤ 8°C.

Thuiswerkvergoeding: Verhoogd van € 43,30 naar € 50,90 netto per maand bij fulltime werken.

Aanvullend geboorteverlof: Aanvulling tot 100% van het maximum dagloon (was voorheen 70%)

Regeling Vervroegd Uittreden (RVU): Verlengd tot en met 31 december 2025

Stagevergoedingen: Mbo € 345, Hbo € 455, Wo € 565, Bij een fulltime stage, vastgelegd in de cao.

Onderzoek Keuzebudget/ cao a-la-carte: Werkgevers en vakbonden werken een keuzemodel arbeidsvoorwaarden uit. Dit keuzemodel maakt het mogelijk dat je als medewerker een deel van je arbeidsvoorwaardenpakket naar eigen keuze kan bepalen door bepaalde aanspraken een andere bestemming of invulling te geven.

Royal FloraHolland leed in 2022 en 2023 verlies en doet er dit jaar alles aan om zwarte cijfers te schrijven. Daar lees je hier meer over.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster