Vorige

‘Nog altijd grote kloof tussen looneis bonden en loonbod RFH ’

Beeld
Shutterstock

Er is nog altijd geen witte rook voor een nieuwe cao voor medewerkers van Royal FloraHolland. De looneis van de vakbonden staat nog altijd ver af van het loonbod van de veiling.

Op 9 en 11 april jl. onderhandelden de bonden en de veiling voor de vierde en vijfde keer over een nieuwe cao voor de medewerkers van RFH. FNV-onderhandelaar Jeroen Brandenburg noemt de cao-onderhandelingen een complexe puzzel.

Bonden en veiling spraken afgelopen week over de arbeidsvoorwaarden (arbeidstijden, duurzame inzetbaarheid), en vergoedingen als reiskosten en koude toeslagen. Ook spraken ze over de looneisen van de bonden. „Onze eis van een loonstijging van 7% per 1 april 2024, voor een cao-looptijd van één jaar, staat nog ver af van het openingsbod dat tijdens de derde ronde is gedaan door RFH”, concludeert Brandenburg. RFH biedt een structurele loonsverhoging van 3 % per april 2024 en april 2025 aan.

De partijen bespraken onder meer ook het voorstel van de veiling voor een cao à la carte. De cao à la carte, ook wel keuze-cao of cafetaria-systeem genoemd, houdt in dat binnen een afgesproken pakket arbeidsvoorwaarden werknemers periodiek, bijvoorbeeld jaarlijks, bepaalde arbeidsvoorwaarden kunnen ruilen. Dit zou medewerkers meer keuzevrijheid moeten bieden.

Speciale punten

De bonden FNV en CNV brachten tijdens de onderhandelingen een aantal speciale punten in. Ze spoorden RFH aan een beter bod te doen dan het voorstel voor de koude toeslag van € 0,18 per uur voor orderpickers in de koelcellen. „We willen een toeslag vergelijkbaar met die bij Albert Heijn geldt.” De bonden vinden ook dat de groeischaal bij RFH te lang duurt; ze willen deze in de nieuwe cao verkorten. Bovendien dringen ze aan op het versoepelen van de Verlofspaarregeling.

De vijfde cao-ronde werd door FNV als constructief ervaren. Zo stelde RFH voor om de vergoedingen voor reiskosten en thuiswerken aan te passen naar het fiscale maximum en staat ze open voor discussie over een koude toeslag en verhoging van het aanvullende geboorteverlof.

De vakbonden hebben echter nog steeds bedenkingen bij het loonbod van RFH in relatie tot de looptijd. Ze dringen nog steeds aan op een reële compensatie voor inflatie en koopkrachtverlies. Brandenburg: „Er is vooruitgang, maar door de huidige tekorten op de arbeidsmarkt moet er realistisch naar de loonkwestie worden gekeken.”

De zesde onderhandelingsronde is op woensdag 15 mei met als ultieme doel om te komen tot een nieuwe cao RFH.

Royal FloraHolland kan nog weinig over de onderhandelingen zeggen. Ceo Steven van Schilfgaarde reageerde eerder al op de cao-onderhandelingen. Daarin gaf hij aan dat de ruimte voor loonsverhoging van RFH-medewerkers beperkt is. Dat lees je hier. RFH leed vorig jaar €17 miljoen verlies.

Royal FloraHolland had in 2023 3560 medewerkers. 2904 waren vast in dienst, 656 tijdelijk. 1469 werknemers werkten fulltime, 2091 part-time. 988 werknemers werkten voor het concern, 2572 in de logistiek. In 2023 betaalde RFH €195,8 miljoen aan loonkosten, een jaar eerder was dat €182,9 miljoen.

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster