Vorige

Protest Extinction Rebellion bij Keukenhof

Beeld
Extinction Rebellion

Extinction Rebellion protesteerde donderdagochtend, 21 maart, 1,5 uur bij de opening van de Keukenhof. Ze eisen een bollenteelt zonder chemische middelen. De actie was niet van tevoren aangekondigd.

Voor de ingang zaten naakte mensen met rode vloeistof over zich heen dat het ‘gif’ moest voorstellen dat in de bollenteelt wordt gebruikt. Andere actievoerders waren verkleed in een bijenpak en her en der lagen ‘dode bijen’ op de grond. De actievoerders deelden biologische bloembollen uit aan bezoekers en ook werden er flyers uitgedeeld. Lydia Steutel, woordvoerder van de actie wil niet zeggen of er nog meer acties komen bij Keukenhof. Ze vertelt dat sommige bezoekers schrokken van hun verhaal over de bollenteelt, anderen wilden niet met de actievoerders praten.

Het middelengebruik in de teelt geeft volgens de actievoerders schade aan insecten, vogels en planten, maar ook aan mensen, zoals omwonenden die worden blootgesteld aan de stoffen. “De overheid voldoet niet aan haar zorgplicht. Het is haar taak om burger te beschermen door goede regels op te stellen, het voorzorgsprincipe te hanteren en toe te zien op de naleving ervan”, aldus een woordvoerder.

Eerlijk inkomen

Extinction Rebellion wil een ‘gifvrije’ teelt. Ze wil dat de overheid daar ook op inzet. „Hiervoor is verbeterde wet- en regelgeving nodig, zowel in Nederland als bij de Europese Unie, zodat bollentelers op een verantwoorde manier een eerlijk inkomen kunnen verdienen”, stelt een actievoerder en die gaf tevens aan dat het ‘simpelweg niet te verantwoorden is dat schaarse grond gebruikt wordt voor de bollenteelt’. In het persbericht benoemt Extinction Rebellion ook de herziening van het middel glyfosaat en het feit dat de Europese Unie het doel van de halvering van pesticidegebruik in 2030 heeft teruggedraaid. “Als de politiek geen verantwoordelijkheid neemt, moeten wij het heft in eigen handen nemen.”  

Verrast

Keukenhof zegt in een reactie op de actie verrast te zijn door het protest. Een woordvoerder van het park geeft aan dat de Keukenhof de sector wel degelijk faciliteert en stimuleert om te komen tot een duurzamere bloembollenteelt. Keukenhof heeft de actievoerders uitgenodigd voor een gesprek.

PAN

Pesticide Action Network Netherlands (PAN) kwam afgelopen dinsdag toen de Keukenhof officieel werd geopend door Prinses Margriet met een persbericht. Ze gaf daarin aan dat het tijd wordt voor de Keukenhof om alleen nog maar biologische bollen te planten. PAN-NL pleit voor een actieplan dat de Keukenhof stap voor stap naar pesticiden-vrije voorjaarsbloeiers in 2030 leidt. PAN gaf aan dat ze in juni en oktober vorig jaar per mail en brief contact heeft gezocht met de directie van Keukenhof omdat ze vindt dat Keukenhof haar verantwoordelijkheid moet nemen. ‘Maar we hebben nooit een inhoudelijk antwoord gekregen. Alleen een ontvangstbevestiging’, zo meldt PAN.

Annemarie Gerards, woordvoerder van Keukenhof, geeft aan dat het park oktober vorig jaar een brief van PAN ontving met daarin het verzoek meer biologische bloembollen te planten. “Dat was echter in de eerste week van de nieuwe directeur Sandra Bechtholt.” Bechtholt stuurde meteen een brief terug naar PAN. Daarin gaf ze aan zich eerst te gaan verdiepen in de sector en nodigde ze PAN meteen uit om in het seizoen naar de Keukenhof te komen om met hen in gesprek te gaan.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster