Vorige

Imago bollen goed, ’actie blijft nodig’

Beeld
Hans van der Lee

Het imago van de bloembollensector is eigenlijk best goed, de sector scoort een 3,3 op een schaal van 5. Dat is prima volgens bureau Motivaction, dat het onderzoek voor Anthos, KAVB, CNB en Keukenhof uitvoerde. De uitkomsten werden donderdag 14 maart tijdens het Nationaal Bloembollen Congres in Keukenhof gepresenteerd.

Het merendeel van de burgers is niet negatief gestemd over de bloembollenteelt. En: stakeholders uit de branche zijn negatiever gestemd over het sentiment van de burgers dan daadwerkelijk het geval is. Dat blijkt uit het imago-onderzoek dat is uitgevoerd om inzicht te krijgen in de huidige beeldvorming van de bloembollenbranche. Voor Royal Anthos, KAVB, CNB en Keukenhof geen reden om als branche op de luie stoel te gaan zitten: ’We moeten transparanter worden en duidelijk maken dat de sector in transitie is.’

’Reken je niet rijk’

Dat het imago goed is, wil niet zeggen dat er geen werk aan de winkel is, benadrukte ook demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bij de presentatie van het onderzoek. In de politiek is volgens Adema veel discussie over de sierteelt en in het bijzonder de lelieteelt. „Reken je niet rijk met de veranderende kleur in de Tweede Kamer”, verwees de bewindsman naar de winst van de rechtse partijen bij de laatste verkiezingen. „Er was ook verbazing toen de leliekweker een uur na de uitspraak in de zaak Boterveen alweer met de spuit over het land reed. Wat voor signaal geef je dan af? Het imago van de sector is nu misschien goed, maar de wal kan het schip heel snel keren.”

Tijdens het congres draaide het om de vraag hoe het imago te verbeteren is. Voorzitter Jaap Bond van de KAVB benadrukte dat er al veel aan wordt gedaan en dat de bollensector blijft streven naar reductie van het middelengebruik, ook al zijn de Europese regels die halvering per 2030 verplicht stellen inmiddels van tafel.

Lees Greenity 167 van vrijdag 22 maart voor uitgebreide verhalen over het imago, het onderzoek en het congres.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster