Voor iedere markt is een kwaliteitstulp te leveren door de broeierij, mits die tulp maar gezond is. Steelgewicht is minder relevant, want dat hangt van de wens van de afnemer af. Die conclusie is te trekken uit het debat Greenity Talks, donderdagavond tijdens de Vaktentoonstelling 2024 in Zwaagdijk-Oost met veilingmeester Arjen Groeneveld, broeier Arjan Rood en handelaar Winfried Versluis.
Tijdens het debat werd door gespreksleidster Monique Ooms verwezen naar het onderzoek van Royal FloraHolland van 2023, waaruit zou blijken dat met name in Duitsland de belangstelling van consumenten voor de tulp afneemt. „Dat was een momentopname, momenteel zijn de prijzen zeer goed en is de vraag enorm. Alternatieven als anjer, korte rozen en germini's zijn veel minder gewild op dit moment. Retailers kopen nu zelfs dure tulpen bij op de klok”, stelt Winfried Versluis van FlowersConnect. Broeier Arjan Rood van De Wit Bloembollen levert nu volop aan Duitsland en merkt dat er meer vraag dan aanbod is. Het aanbod is dit seizoen sowieso lager dan normaal door de slechte bollenoogst van het afgelopen jaar (-/- 10% gemiddeld) en de verkoop van leverbare bollen, die dus niet worden gebroeid.
Veilingmeester Arjen Groeneveld ziet op de veilingklok 20 procent minder tulpen voorbij komen, vergeleken bij vorig jaar. Toen was er extra aanbod. Grofweg wordt eenderde van alle snijtulpen in Nederland via de klok verhandeld in een seizoen. Rond valentijn liep de middenprijs tulp op tot 24,5 cent. Historisch hoog voor deze tijd van het jaar. Nuancering is dat het klokaanbod relatief weinig lichte, enkelbloemige tulpen bevat, het zogenoemde retailsegment.