Exporteur Van Zanten in Hillegom heeft de afgelopen vijf jaar gewerkt met een enthyleendetector en inmiddels geeft de methode een goede zuurvoorspelling. Bij De Ree in Lisserbroek wordt inmiddels ook met een ’snuffelbox’ gewerkt. Het afgelopen seizoen is bovendien extreem veel zuur gevonden, bleek donderdag tijdens de exporteursochtend op de Vaktentoonstelling in Zwaagdijk-Oost.
Dit jaar is met 5,2 procent echt een uitschieter, vertelde inkoper Bas Romein van Van Zanten. Dat is volgens Romein niet te wijten aan het feit dat zuur beter wordt gevonden met de nieuwe techniek van EMS, die in samenwerking met Anthos en Van Zanten is uitgewerkt voor de praktijk.
Met de ethyleenmeter onder een kap wordt de partij bij binnenkomst gecontroleerd. Dan volgt een status: rood, oranje en groen. Rood houdt zuur in, oranje gevaar en een groene partij is vrij. Volgens Romein blijkt bij latere controle dat die voorspelling uitkomt. „Inmiddels is deze meter aan onze bedrijfssoftware gekoppeld en we kunnen nu inschatten hoeveel werk we aan een partij hebben.”