Vorige

Crowdfunding AARDige buren in leliezaak

De omwonenden van Boterveen zijn een crowdfunding gestart om te gaan procederen tegen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de lelieteelt. Dat doen ze via de website AARDige buren die wordt beheerd en ondersteund door actiegroep Urgenda. Volgens de omwonenden biedt de uitspraak van de rechter in hoger beroep opening tot een bodemprocedure.

Op de website Aardigeburen is te lezen dat de omwonenden door willen met procederen. ‘De Leliezaak is nog niet afgelopen’ stellen ze. De rechter in hoger beroep biedt volgens hen opening tot een bodemprocedure en de bestuursrechtelijke zaak loopt nog. Voor beiden is geld nodig. Ze stellen dat de uitspraak van de rechter in de Leliezaak baanbrekend is, want ‘voor het eerst wordt er paal en perk gesteld aan gifgebruik vanwege de gezondheid van omwonenden’. Er kan gedoneerd worden van 15 tot 100 euro en meer. Het geldt wordt  overgemaakt aan Stichting Urgenda.

Geback-upt

Achter de website ‘AARDige buren’ zitten burgers en maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor een schone landbouw zonder gif, zo stelt de site. Het initiatief is ontstaan na de leliezaak, waarin de omwonenden merkten dat er veel belangstelling voor is. In Dagblad van het Noorden zegt Marjan Minnesma, mede-oprichter van Urgenda dat ze eerder naar Boterveen is gegaan om te praten met omwonenden. Die waren geschrokken van de aansprakelijkheidstelling door Joling. In die krant zegt ze: Ik heb gezegd: ‘durf maar door te gaan’.”

Informatie

Op de website hebben de organisaties op een rij gezet wat mensen kunnen doen die zich zorgen maken over hun gezondheid in verband met het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Zo zijn er tips: ‘Hoe start je een zaak?’ Ook zijn op de website veel stukken te lezen over de leliezaak in de civiele zaak en staat kort het verloop van de bestuursrechtelijke procedure vermeldt.

Verschillende organisaties ondersteunen AARDige Buren. Dat zijn naast Urgenda onder andere ASN Bank, Bijenstichting, Caring Doctors, Greenpeace, Meten=Weten, Natuur & Milieu, De Natuur en Milieufederaties, Parkinson Vereniging, Pesticide Action Network (PAN) Netherlands en Vogelbescherming.

Urgenda

Urgenda is de actiegroep die in 2015 de Klimaatzaak won. De rechter droeg toen de Staat op meer actie te ondernemen tegen klimaatverandering en de CO2- uitstoot voor 2020 met 25% te verminderen. Urgenda geeft aan zelf doorbraakprojecten te starten als dat nodig is ‘en nog niet door anderen wordt gedaan’.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster