Vorige

Bollenareaal groeit, export stijgt

Beeld
CBS

Het bloembollenareaal groeide het afgelopen jaar met eenvijfde naar ruim 28 duizend hectare. De export steeg ten opzichte van vijf jaar geleden met 30 procent. Dat blijkt uit de definitieve cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Er komen volgens het CBS vooral bedrijven bij die als extra tak bollen hebben.

Op meer dan de helft van de landbouwgrond die voor de bollenteelt wordt gebruikt staan tulpen. Het areaal tulpen is in 2023 vergeleken met tien jaar eerder met 32 procent toegenomen naar ruim 15 duizend hectare. Ook de lelieteelt groeide met bijna 28 procent, het narcissenareaal kromp 11 procent en gladiool 33 procent, zo komt uit de meitelling naar voren.

Areaal bloembollen

Inmiddels zijn er 1.639 bedrijven die met de bollenteelt bezig zijn. Dat is volgens het CBS een toename van 7 pocent ten opzichte van tien jaar terug. Het laatste jaar kwamen er 108 bedrijven bij. Dat zijn bedrijven met bollen als nevenactiviteit en ondernemingen met bollen als hoofdteelt (totaal 577 telers). Tot 2013 zag het CBS een daling van het aantal bollentelers. Van de bedrijven in de bloembollenteelt gaat het in de meeste gevallen om tulpentelers (55%), lelies (25%) en narcissen (12%). In tulpen en lelie nam het aantal telers met bijna eenderde toe sinds 2013, in bijna alle andere bolgewassen nam het aantal telers af.

Bedrijven met bollenteelt

In 2023 telde het CBS 577 telers met bollen als hoofdactiviteit, dat is een afname van 12% ten opzichte van tien jaar eerder. Wel zijn deze telers goed voor 61% van het areaal. Bijna een kwart van alle bedrijven in de bollenteelt hebben bollen als neventak. Dat aantal is vergeleken met 2013 meer dan verdubbeld.

Export boven miljard euro

In 2022 werd voor ruim een miljard euro aan bollen geëxporteerd. Vergeleken bij 2017 is dat 30% meer, stelt het CBS. Vooral de export van de tulp steeg in 2022 ten opzichte van 2017. De exportwaarde nam met 44 procent toe naar 320 miljoen euro. De hoeveelheid tulpenbollen die de grens over gingen steeg tegelijkertijd met 16 procent. Ook de exportwaarde van narcissen nam toe (32%), al daalde de exporthoeveelheid van narcissen. Van de gladiool is zowel de exportwaarde als exporthoeveelheid in 2022 vergeleken met 2017 gedaald.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster