Previous

Grondprijs hectare stijgt 7,4 procent

Beeld
Hortipoint

Een hectare agrarische grond werd afgelopen jaar 7,4 procent duurder, blijkt uit het jaarlijkse overzicht van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Sinds 2019 is de prijs met bijna 30 procent toegenomen, gemiddeld betaalt een boer of tuinder 80 duizend euro voor een hectare.

Gewild en schaars, zo noemt de NVM grond in het nieuwste overzicht. Met een gemiddelde prijsstijging van 28 procent in vier jaar voor akkerbouwgrond, grasland en snijmaïspercelen, met regionale verschillen in stijging van 20 tot 30 en in de IJsselmeerpolders zelfs met 50 procent is de stijging fors.

Melkvee en bomen

Het zijn vooral melkveehouders die na een goed 2022 op zoek zijn naar grond om het bedrijf te verplaatsen, de derogatie-afschaffing op te vangen en te compenseren voor de bufferzones die voor de druk op de grondmarkt zorgen. Ook boomkwekers zijn na een goed jaar op zoek naar grond. Bovendien is grond voor alle agrarische ondernemers een goede investering.

Verkoopbaarheid

Agrarisch makelaars hebben dan ook weinig moeite grond te verkopen, ze beoordelen de verkoopbaarheid met een 9 op een schaal van 10. Voor een hectare onder glas noteert de NVM een prijs per hectare van €550.000 in 2023. Dat was in 2022 € 500.000, maar die stijging is gebaseerd op slechts 25 transacties. Eenzelfde prijsstijging deed zich voor in 2022, na een stabiel jaar 2021 en daling in 2020. 

Huizen in landelijk gebied verkopen ook goed, al daalde de prijs ondanks het lage aanbod. Een landelijk gelegen woning bracht het afgelopen jaar gemiddeld 657 duizend euro op, tegen 690 duizend euro in 2022. Sinds het voorjaar van 2023 stijgen de prijzen echter weer. Makelaars verwachten dat de prijs in 2024 weer op het niveau van 2022 is.




Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Note

Register

Select a demo and get five days of free access PlatformBloem.

Unlimited use of PlatformBloem?
Check out the possibilities.

Do you have a subscription het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, but no account?
Contact us.

Already have an account?
Login

Log in here with your account het Vakblad voor de Bloemisterij, from Greenity or in Bloem&Blad.

Do you have a subscription het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, but no account?
Contact us.

Close window
  • We are happy to receive feedback!

Close window