Vorige

Vermeerderaar Plantise stopt in Nederland

Vermeerderaar Plantise B.V. ziet zich vanwege stijgende kosten voor energie en loon en onvoldoende financiële buffers genoodzaakt komende maanden haar activiteiten in Nederland te staken.

Concrete aanleiding voor het besluit zijn de uitgesproken ongunstige financiële prognoses voor seizoen 2022/2023. Dit is hoofdzakelijk ingegeven door een te verwachten extreme stijging van de energiekosten in vergelijking met afgelopen seizoen. Daarnaast kan de forse stijging van lonen en de vanuit de overheid aangekondigde stijging van de minimumlonen vanaf 1 januari onvoldoende worden doorberekend aan haar klanten. 

Marco Vermeulen, CEO Plantise, voegt desgevraagd toe dat de orders van klanten fors lager zijn dan voorgaande jaren. Voor de opkweek van siergewassen is het nog geen 10% van het oude niveau. „Onze afnemers kunnen de extra kosten ook niet terugverdienen, dus zien ze deels of volledig af van hun bestellingen voor uitgangsmateriaal en volwassen planten.”

Liquiditeitsproblemen

Het bedrijf geeft in een persbericht aan dat zijn financiële buffers momenteel ontoereikend om bovenstaande ontwikkelingen op termijn te kunnen (blijven) dragen. Belangrijke financiële stakeholders, waaronder de bank en de aandeelhouder, zien geen ruimte om Plantise hierin tegemoet te komen. In combinatie met genoemde kostenstijgingen gaat dit volgens het bedrijf naar verwachting leiden tot liquiditeitsproblemen.

Gecontroleerde afbouw

Plantise streeft naar een gecontroleerde afbouw van de bedrijfsactiviteiten. Dat is volgens haar nu het beste om schade bij al deze partijen zoveel mogelijk te voorkomen. Over die afbouw gaat Plantise in gesprek met alle betrokken partijen met als insteek om haar verplichtingen maximaal na te komen. En voor eind maart 2023 zijn de kassen leeg, geeft Vermeulen aan.

Plantise wil nu al duidelijkheid geven aan haar medewerkers, klanten, leveranciers en partners. Op dinsdag 4 oktober 2022 zijn alle ruim 200 medewerkers over het besluit geïnformeerd door de directie. Ook de betrokken vakbonden en de Ondernemingsraad zijn inmiddels ingelicht.

Voortzetting van onderdelen waarborgen

Voor enkele ondernemingen binnen de groep, zoals Plantise Bioplant en The Rootstock Company (TRC) geldt dat ze vooralsnog actief blijven. Voor deze ondernemingen wordt momenteel onderzocht hoe de voortzetting van de activiteiten gewaarborgd kan worden. 

Fusiebedrijf met 50 ha. kas voor opkweek

Plantise is in 2019 ontstaan uit de fusie van drie plantenkwekerijen: Leo Ammerlaan, Van der Lugt en de Grow Group. Plantise is één van de grootste plantenkwekers van Nederland, met een marktaandeel in die branche van zo’n 15%. Het kasoppervlak is 50 hectare, verspreid over 6 locaties, met de hoofdvestiging in Bleiswijk. De jaaromzet is €80 miljoen. Naast de Nederlandse vestigingen beschikt Plantise over deelnemingen in onder andere Frankrijk, Tunesië, Zuid-Afrika en de Filipijnen. Het bedrijf is actief met het opkweken van warme en koude groenteplanten en sierteeltgewassen als perkgoed, gerbera, potchrysant en snackgroenten. Ze kweekt ook op voor derden.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster