Vorige

Uitzendbureau laat 27 Oekraïners illegaal bloembinden

Beeld
Shutterstock

In Noord-Holland heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie een uitzendbureau aangepakt dat 27 Oekraïense vrouwen illegaal liet werken voor een bloembinder. Zowel het uitzendbureau als de betrokken bloembinder ontvangen hiervoor een boeterapport.

Bijzonder. Zo noemt de Nederlandse Arbeidsinspectie deze situatie. Er is namelijk een ruimhartige regeling voor vluchtelingen uit Oekraïne. Als ze onder de Richtlijn tijdelijke bescherming Oekraïne vallen, mogen ze betaald werk doen in Nederland zonder werkvergunning. De werkgever hoeft dan alleen een melding te doen bij het UWV. Daar was in deze zaak echter geen sprake van.

Het begon met een melding van de gemeente Bergen. De gemeente seinde de Arbeidsinspectie in toen er op een moment vijftien mensen tegelijk werden ingeschreven op een woonlocatie, die ook allemaal voor hetzelfde uitzendbureau werkten. Hoewel de Arbeidsinspectie niet gaat over huisvesting, controleert het wel intensief op arbeidsmarktfraude en arbeidsomstandigheden. Vandaar dat ze een onderzoek zijn gestart.

Lange werkdagen

Uit het onderzoek kwam naar voren dat het uitzendbureau in Oekraïne mensen wierf om in Nederland te komen werken. De Oekraïners stapten daar dan in een busje, betaalden tot wel €400 aan bemiddelingskosten, reisden vervolgens naar Nederland en stonden de volgende dag bloemen te binden. Het noodzakelijke papierwerk moest dan nog geregeld worden.

Verder hield vermoedelijk het uitzendbureau meer loon in voor de huisvesting dan toegestaan. Daarnaast is het vermoeden dat werknemers contant of soms zelfs niet werden uitbetaald en dat sommigen veel meer uren dan toegestaan per dag moesten werken. Eén van de Oekraïners verklaarde meer dan 17 uur per dag te werken. De rusttijd was minimaal, wat een overtreding van de Arbeidstijdenwet zou zijn.

Voor de overtredingen ontvangen zowel het uitzendbureau, als de betrokken bloembinder een boeterapport, want hier geldt ketenaansprakelijkheid.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster