Vorige

Stikstof uit de lucht als meststof

Beeld
VitalFluid

In de aardappelteelt wordt door Wageningen University & Research met Albert Heijn en telerscoöperatie Nedato onderzoek gedaan naar de meststof VitalFluid, die de stikstofuitstoot moet verminderen. VitalFluid is water verrijkt met stikstof uit de lucht.

Het onderzoek loopt op proefbedrijf Westmaas van WUR. Op het perceel met de aardappels is wel drijfmest en kunstmest gebruikt, maar tijdens de teelt wordt het verrijkte water via druppelirrigatie afgewisseld met kunstmest bij het gewas gebracht. Aan het eind van het seizoen worden opbrengsten en emissiewinsten in kaart gebracht.

In de proef worden vier verschillende percelen met aardappelen gevoed met druppelirrigatie inclusief kunstmest. Verschillende meststoffen zoals synthetische stikstof, mest en de ‘natuurlijke stikstof’ van het Nederlandse VitalFluid worden gecombineerd om te onderzoeken hoe gewassen zich zullen ontwikkelen. De proef moet bewijzen dat ‘natuurlijke stikstof’ een duurzaam alternatief is voor kunstmest, zonder verschil in kwaliteit of kwantiteit van het product.

VitalFluid wordt gemaakt met lucht, water en elektriciteit van zonnepanelen of windmolens, mogelijk zelfs op het perceel. In het zogeheten plasma-geactiveerd water worden zuurstof en stikstof opgelost, zodat het een meststof voor op open en kasteelten wordt.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster