Vorige

Natuurherstelwet alsnog aangenomen

Tekst
Beeld
Shutterstock

De Natuurherstelwet is maandag 17 juni alsnog aangenomen. Doordat Oostenrijk de zondagmiddag ervoor plots voorstander werd, is de benodigde meerderheid er toch.

Slechts één land hoefde bij te draaien om de benodigde steun voor de wet te krijgen. Het zag er aanvankelijk niet naar uit dat dat nog zou gebeuren.

Oostenrijkse minister

Tot zondagmiddag 16 juni. De Oostenrijkse klimaatminister Leonore Gewessler liet die middag weten voor de wet te gaan stemmen. Eerder onthield Oostenrijk zich van stemming, omdat er binnen de regering geen overeenstemming heerst.

Ondanks dat binnen de Oostenrijkse regering nog steeds de neuzen over de wet niet dezelfde kant op staan, heeft Gewessler maandagochtend daadwerkelijk voor de wet gestemd namens haar land. Daarmee gaat ze in tegen het standpunt van haar eigen kabinet, en heeft ze een ruzie tussen de Oostenrijkse regeringspartijen ontketend, meldt de Oostenrijkse omroep ÖRF.

Waarom ze dat doet, is niet duidelijk. Een mogelijkheid is dat Gewessler, lid van de groene partij van haar land, dit doet als campagnestunt in aanloop naar de Oostenrijkse parlementsverkiezingen later dit jaar. Oostenrijk kondigde maandag aan stappen te ondernemen tegen de minister en een poging te doen de wet nietig te laten verklaren. De kans op succes van de Oostenrijkse actie wordt in Europa klein geacht.

’Leefomgeving wordt beschermd’

Daarmee komt de Natuurherstelwet na een proces van veel vergaderen, discussieren en welles-nietes er op het nippertje toch wel. Op 16 juli wordt het nieuwe Europese Parlement geïnstalleerd. Had op die datum de wet nog niet goedgekeurd geweest, dan zou het rechtser geworden parlement zich er opnieuw over moeten uitspreken.

De Belgische regering, die momenteel voorzitter van de EU is en zich zelf steeds van stemming onthield, toont zich desondanks blij met de aanname van de wet. „Vandaag kiest de Europese Raad van Ministers voor het herstellen van de Europese natuur. Daarmee worden de biodiversiteit en de leefomgeving van Europese burgers beschermd”, aldus Belgisch minister Alain Maron van Klimaattransitie en Milieu.

Maron: „Het is onze verantwoordelijkheid om te antwoorden op de ineenstorting van de Europese biodiversiteit. Het is ook onze verantwoordelijkheid om de Europese Unie in staat te stellen om haar internationale doelen te halen.”

Belangenbehartiger LTO is in een verklaring op de website erg bezorgd en verontwaardigd over de aangenomen Natuurherstelwet. Volgens de organisatie zet de wet het verdienvermogen van Nederlandse boeren en tuinders en het platteland onder druk. LTO roept het Nederlandse kabinet op om een realistische uitvoer te geven aan de Natuurherstelwet en juridische gevolgen te voorkomen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster