Vorige

Leliekweker mag verwerkingsloods bouwen van Raad van State

Beeld
Ellis Langen

Leliekweker en veehouder Leo van de Westelaken uit het Brabantse Sint-Michielsgestel mag in Berlicum een nieuwe loods bouwen voor de verwerking van lelies. Dat heeft de voorzieningenrechter van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vorige week bepaald.

Een groepje ‘AARDige Buren’ in Berlicum verzet zich tegen de nieuwe verwerkings- en opslagloods voor leliebollen in het buitengebied van Sint-Michielsgestel van Van de Westelaken. Omwonenden maakte bezwaar tegen het bestemmingsplan ‘Buitengebied Sint-Michielsgestel’ van de gemeente. In de zaak eisen ze dat de kweker de nieuwe verwerkingsloods niet mag bouwen op een veehouderijbedrijf aan de Heikantsehoeve.

De bezwaarmakers vrezen onder andere voor hun gezondheid omdat ze denken dat Van de Westelaken na de bouw van de loods op meer omliggend land leliebollen gaat telen, zo is te lezen op de website van AARDige Buren. De woningen van de eisers liggen tussen de 45 en 400 meter van het perceel af waar Van de Westelaken wil gaan bouwen. Hij wil op het perceel een spoelinstallatie, waterbassins en een opslag van teeltmateriaal bouwen. Het huidige planologische plan maakt dit mogelijk door het bouwvlak van 1,1 hectare naar 1,5 hectare te vergroten.

Uitspraak

Van de Westelaken kreeg op 10 april op alle punten gelijk van de hoogste bestuursrechter, zo geeft hij zelf aan. „Ik had het ook wel verwacht”, zegt hij in een reactie. In de uitspraak staat onder andere dat het bestaande bouwvlak en de gronden waarop de uitbreiding van het bouwvlak betrekking heeft, onder het bestemmingsplan een agrarische bestemming heeft en dus een agrarische bedrijfsuitoefening, agrarisch gebruik en een grondgebonden bedrijf zijn toegestaan. De rechter geeft ook aan dat het nieuwe bestemmingsplan de agrarische bestemming niet wijzigt, maar voorziet in een uitbreiding van het bouwvlak. Dat neemt niet weg dat de raad dient te beoordelen of de gevolgen van dit plan voor het woon- en leefklimaat van omwonenden aanvaardbaar zijn, aldus de rechter.

De rechter oordeelt dat de vrees voor de gezondheid door het gebruik van middelen bij de lelieteelt geen rol speelt, omdat de kweker alleen een bollenverwerkingsloods wil bouwen en een spoelwaterbassin wil aanleggen en niet meer lelies gaat kweken. Omdat het spoelen en verwerken van de bollen vrijwel helemaal binnen plaatsvindt, komt ook hier de gezondheid van omwonenden niet in gevaar. Het spoelwater wordt namelijk hergebruikt en mogelijk verontreinigd bezinksel wordt afgevoerd.

Bodemprocedure

Het oordeel van de voorzieningenrechter heeft een voorlopig karakter en is niet bindend in de bodemprocedure die ook loopt. Met deze spoeduitspraak kan Van de Westelaken op eigen risico met de bouw van de verwerkingsruimte beginnen. Echter, de vergunning moet nog beoordeeld worden en aan het nieuwe bestemmingsplan worden getoetst, aldus de kweker. Hij geeft aan voorlopig nog niet te gaan bouwen. „Misschien start de bouw van de zomer, maar ik heb geen haast.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster