Vorige

Kwekers houden zich beter aan afspraken mindering middelen

Beeld
shutterstock

Nederlandse kwekers houden zich steeds beter aan afspraken voor minder gewasbeschermingsmiddelen. Voor het eerst bevatten planten van Nederlandse bodem ook geen illegale middelen. Dit blijkt uit het onderzoek dat Tuinbranche Nederland in 2023 liet doen naar middelen op tuinplanten. Het onderzoek werd uitgevoerd door CLM in samenwerking met Natuur & Milieu.

Ten opzichte van de voorgaande jaren is verbetering zichtbaar. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de planten die in Nederland zijn gekweekt, geen middelen bevatten die bij wet verboden zijn. Op in het buitenland gekweekte planten werden nog wel middelen gevonden, waarvan de aangesloten tuincentra hadden toegezegd ermee te stoppen. Dit was het geval bij een kwart van de lavendelplanten en 13% van de anjers. Al met al lieten de kwekers en retailers zien de afspraken uit de eigen ‘Ambitie Bestrijdingsmiddelen 4.0’ op Nederlandse planten beter na te komen.

De onderzoekers hebben gekeken naar bijna honderd planten van acht verschillende tuincentra en kwekers. Ze keken naar veel verkochte planten zoals lavendel, rododendron, anjer, hortensia en buxus en naar een aantal zachtfruitsoorten zoals aardbei en blauwe bes. De planten werden getest op 750 verschillende gewasbescherminsmiddelen.

Onderzoek In totaal werden er 51 verschillende gewasbeschermingsmiddelen gevonden, met een gemiddelde van bijna drie per plant. Op slechts 15 van de 96 planten waren geen middelen terug te vinden. Op 81 planten zaten dus wel resten van middelen en dit beeld is vergelijkbaar met voorgaande jaren. Het rapport van het gehele onderzoek is te vinden op de website van Natuur & Milieu.

Nieuwe ambitie

Vanaf januari 2024 geldt de ambitie 5.0. De tuinbranche heeft hierin met haar leden nieuwe afspraken gemaakt ten aanzien van het gebruik van middelen op sierteelt. In deze afspraken gaat het om het verminderen van de meest schadelijke middelen, meer inzet van natuurlijke vijanden zoals roofinsecten en bijvoorbeeld de kweek in buitenlucht voor betere weerbaarheid.

‘Uiteindelijk zonder middelen’

Berthe Brouwer, programmaleider bestrijdingsmiddelen bij de stichting Natuur en Milieu: „De stichting wil uiteindelijk toe wil naar kamerplanten en tuinplanten zonder gewasbeschermingsmiddelen. Alleen dan zorg je voor een gezonde leefomgeving voor de planten en dieren op jouw balkon of kamer. En daar hoort bij dat we af en toe een wormpje of vliegje accepteren. Planten zijn levende wezens, daar horen levende dieren bij.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster