Vorige

KAVB onderzoekt juridische stappen tegen MOB

Tekst
Beeld
Ellis Langen

De KAVB onderzoekt of ze genoeg informatie heeft om Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (MOB) aan te klagen voor smaad en laster. Jaap Bond is ‘helemaal klaar’ met de aantijgingen van MOB over de gevonden verboden middelen dinoterb en fenchloorfos bij het natuurgebied Zwanenwater en het wijzen daarbij naar de sector.

Bond denkt dat deze week de advocaat van de KAVB laat weten of er genoeg is om een aanklacht in te dienen. De voorman meent dat Vollenbroek een hetze is gestart tegen de bollensector.

Middelen niet aan de bollensector geleverd

Volgens Bond zijn de middelen dinoterb en fenchloorfos nooit ingezet in de bloembollensector. Vorige week kwam MOB met de beschuldiging dat het verboden middel fenchloorfos ook is gevonden in het meer. „Fenchloorfos is een middel dat onder andere wordt gebruikt voor het schoonmaken van varkensstallen, het is net als dinoterb zeker totaal oninteressant om in de bloembollensector te gebruiken. Het is voor heel andere doeleinden bedoeld.” De KAVB heeft meteen na de berichtgeving van dinoterb en nu ook met fenchloorfos weer navraag gedaan bij veel leveranciers van middelen. „Die geven aan dat ook fenchloorfos een totaal onbekend middel is in de sector en dat zij het niet aan de bollensector hebben geleverd.”

Onafhankelijk onderzoek schap

Bond vindt het onbestaanbaar dat Vollenbroek niet eerst de onderzoeken van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier naar de bron van de stoffen afwacht. De KAVB heeft het schap gevraagd onderzoek te doen naar de bron van de middelen. Bond: „Zolang daar geen uitslag van is, kun je niet zomaar op deze manier een sector te pakken nemen. Dat is echt niet netjes.” De KAVB-voorman geeft aan dat de sector wel afhankelijk is van het onafhankelijke onderzoek dat het hoogheemraadschap doet. Het schap zou daar een paar maanden tijd voor nodig hebben. „We zijn blij dat het schap een onafhankelijk onderzoek doet. Dan wordt de uitslag in ieder geval serieus genomen. Anders is het toch ‘wij van wc-eend….”  

Het zou de eerste keer zijn dat de KAVB een aanklacht doet voor smaad en laster. „Maar het voelt zo oneerlijk en is dat ook. Daarom zijn we er ook helemaal klaar mee. Ook de kwekers zijn heel erg boos en teleurgesteld door dit soort berichten”, besluit Bond.  

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster