Vorige

ABN AMRO: Glastuinbouwsector meest kwetsbaar voor hoge energieprijzen

Beeld
Shutterstock

De explosief stijgende gas- en elektriciteitsprijzen kosten het Nederlandse bedrijfsleven dit jaar naar schatting 22 miljard euro extra. Dit hebben economen van ABN AMRO berekend. De bank maakte een top 20 van branches die in verhouding tot de omzet de hoogste energiekosten maken. Bovenaan staat de glastuinbouwsector.

In eerste instantie zijn het de ondernemers met variabele energiecontracten die met de prijsstijgingen te maken krijgen. Wat een aantal branches in deze top 20 extra gevoelig maakt, zijn de vaak dunne marges. In sommige branches wordt de winst weggevaagd. Daarnaast hebben de hoge energieprijzen effect op de groeiverwachtingen van de branches. De gasprijzen waren sinds afgelopen zomer al flink aan het stijgen, maar door de Russische invasie in Oekraïne zijn deze nog verder gestegen.

Circa 22 miljard euro extra energiekosten

Inmiddels verwacht ABN AMRO dat over heel 2022 de tarieven voor gas en elektriciteit gemiddeld circa vijf keer zo hoog zijn als in 2019. De bank heeft een top 20 gemaakt van branches die in verhouding tot de omzet de hoogste
energiekosten maken. Bij de berekening van de extra energiekosten van circa 22 miljard euro is ervan uitgegaan dat het bedrijfsleven voor de helft van het verbruik variabele tarieven betaalt. Deze aanname is gedaan op basis van gesprekken in de markt met brancheverenigingen en grootverbruikers. Precieze gegevens over het aantal ondernemingen dat variabele energietarieven betaalt ontbreken.

De top 20 van branches met hoge energiekosten uit rapport van ABN AMRO

Hogere kosten lastig door te berekenen

Vooral de glastuinbouw, chemie, bouwmaterialen- en voedingsmiddelenindustrie hebben te maken met hogere kosten, doordat in deze sectoren veel gas en elektriciteit nodig is. De energiekosten maken volgens de economen van ABN AMRO gemiddeld zo’n 20 tot 30 procent uit van de totale kosten voor de glastuinbouw. De hogere kosten volledig doorberekenen aan afnemers blijkt voor verschillende producten niet mogelijk. Zo nemen de prijzen van tomaten nauwelijks toe en lijkt ook de stijging van sierteeltprijzen langzaam maar zeker af te nemen. Dat betekent volgens de bank dat de hogere kosten drukken op het rendement en inkomen van de glastuinders. Creatieve oplossingen, zoals minder belichten, later aanplanten of wisseling van gewas, bieden volgens ABN AMRO slechts tijdelijk soelaas. Hoe langer de kostenstijgingen aanhouden, hoe meer bedrijven rode cijfers zullen noteren.

Het gehele rapport is te vinden via deze link

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster