de zomerbloeiende bloembollen heeft het onderzoek met Serenade laten zien dat het een waardevolle bijdrage levert aan de bestrijding van Rhizoctonia, Fusarium en Pythium.
Het stimuleert de wortelontwikkeling, zorgt voor een betere opname van mineralen en zet de plant aan om zich te weren tegen schimmels.
Kortom, een bodemtoepassing die bijdraagt aan een gezonder, vitaler en productiever gewas.
Wat is Serenade en hoe werkt het?
Serenade is een biologische fungicide die gebaseerd is op een unieke, van nature in de bodem voorkomende bacteriestam, Bacillus amyloliquefaciens QST 713.
Serenade wordt geproduceerd door middel van fermentatie. Tijdens het productie proces worden er door de bacterie een reeks van secundaire schimmelwerende verbindingen, bekend als lipopeptiden, geproduceerd. Deze lipopeptiden verstoren het celmembraan van de ziekteverwekker, wat resulteert in een fysieke afbraak van de schimmelcel bij contact. Een uniek werkingsmechanisme. Deze werkingswijze is bijzonder belangrijk wanneer Serenade wordt gebruikt in combinatie met andere fungiciden. Omdat Serenade een membraanverstoring veroorzaakt, krijgt het fungicide waarmee wordt gecombineerd een betere toegang tot de ziekteverwekker.
Ook bij de proef met het toedienen van Serenade is aangetoond dat het afweermechanisme van de plant wordt geactiveerd. Dit betekent dat Serenade de planten aanzet om zichzelf te verdedigen tegen ziekteverwekkers. Indien Serenade wordt toegepast via de wortels gaat Serenade koloniseren op de wortels. Tijdens de groei van de bacterie op de wortels worden steeds weer lipopeptiden gevormd en de plant geactiveerd om zich te weren tegen belagers. Kortom een langdurige werking.