Vorige

Plantion start met veilblok BIO

Beeld
Paul Heijmink, Peter van Leth

Vanaf 17 april is bloemenveiling Plantion gestart met het nieuwe veilblok BIO. Zolang er aanbod is van biologische bloemen wordt het veilproces daar om 6.00 uur mee begonnen. „Puur om deze producten te promoten en te ondersteunen”, aldus directeur André van Kruijssen.

De biologische sneeuwballen, pioenen en campunala Glomerata van de zomerbloemen- en snijheesterkweker Geert op ‘t Hof en de biologische tulpen van een collega-kweker zijn de eerste bloemen die op 17 april voor de klok verschenen in het nieuwe veilblok BIO in de afmijnzaal van Plantion. De kweker uit Nederhemert is blij dat de veiling mee wilde gaan in zijn initiatief: „Binnen de veiling was er tot op heden geen aandacht voor biologische snijbloemen en planten, waardoor deze verdwijnen in de massa. Met dit veilblok vallen ze veel meer op dan in een blok ergens in het midden van het veilproces.”

In het veilblok BIO van Plantion kunnen kwekers naast biologische bloemen bloemen veilen die volgens certificerende instantie Skal ’in omschakeling’ zijn. 


Ondersteuning drijfveer

Naar de zomer toe zullen de aantallen biobloemen toenemen, maar grote aantallen zullen niet voor de klok verschijnen. Biologische kamerplanten maken voorlopig geen onderdeel uit van het veilblok, maar op den duur wel, schat Van Kruijssen in. Over verwachte aantallen en aantal deelnemende kwekers doet hij geen uitspraken: „Voor ons is dat van ondergeschikt belang. Onze drijfveer is vooral de onlangs opgerichte vereniging Biologische Sierteelt Nederland te steunen. Met de hoop dat het aantal biokwekers gaat groeien”, stelt de veilingdirecteur. Hij wijst erop dat bioiologisch product voor alle kopers bij directe koop herkenbaar is en blijft.

„Zowel de oprichting van Biologische Sierteelt Nederland als de start van het veilblok BIO bij Plantion zijn mijlpalen in de Nederlandse sierteelt”, vult Jan de Boer aan. Hij drukt zich graag uit in superlatieven. ‘Mister nicheproduct’, zoals hij in de sector bekend staat, benadrukt dat alle ontwikkelingen klein beginnen en dat goede voorbeelden goed doen volgen.

Toenemende vraag

Het veilblok BIO vindt Hans Scholten een goed initiatief, zowel als bloemist als voorzitter van commissie Handel bij Plantion. „Veel klanten wensen duurzame bloemen en onder hen is een toenemende vraag naar biologische bloemen en planten. En om het certificaat ’duurzame bloemist’ te behouden zijn biologische bloemen en planten zeer welkom omdat ze dubbel tellen in de benodigde punten.” Hij verwacht tevens dat biologische bloemen en planten over enkele jaren geen niche, maar standaardproducten zijn.

Wat bloemisten ook niet weten, vult Op ‘t Hof aan, is dat ze kleinschalig biologische bloemen mogen verkopen. Bij een biologische omzet van minder dan €20.000 of minder dan 5.000 kg aan onverpakte bioproducten hoeven ze zich niet SKAL te certificeren, maar alleen te registreren. „Dat biedt kansen voor bloemisten.”

RFH buigt zich over de wens

Momenteel is er bij Royal FloraHolland geen sprake van een aparte positie van biologisch gecertificeerd product bij veilen of direct. Het product is wel herkenbaar op de klok, het klokaanbod en op Floriday aan het getoonde kenmerk ’Biologisch’ of ’Biologisch in omschakeling’. Inkopers kunnen hierop selecteren. De wens is bij de veilingorganisatie bekend om biologisch gecertificeerd product een meer herkenbare plek te geven. Ze neemt de wens serieus en bekijkt deze samen met de afdeling duurzaamheid binnen het veildomein. Wetende dat de prioriteit momenteel bij het centraal veilen van alle producten ligt. Dat wordt momenteel immers uitgerold.

Op ‘t Hof wacht de ontwikkelingen af, maar meldt dat op RFH-locatie Rijnsburg biobloemen al extra aandacht krijgen doordat ze in het ’exclusieve blok’ worden geveild dat ook het eerste veilblok van de dag is. 

Goede prijsvorming

Met iets hogere prijzen in het eerste veilblok BIO is Op ‘t Hof content: „De prijzen wijken begrijpelijkerwijs niet heel erg af van gisteren of vorige week. Op den duur hopen we uiteraard op een betere prijsvorming van biologische bloemen. Ze blijven immers duurder te produceren, maar niet met ontzettend meer risico zoals veel gangbare kwekers nog denken. Voor nu is Biologische Sierteelt Nederland vooral blij met de aandacht. Want neem van mij aan dat ontwikkelingen in de biologische sierteelt door veel gangbare kwekers op de voet worden gevolgd.”

Aparte veilgroep bio-planten Veiling Rhein-Maas

Bij Veiling Rhein-Maas in het Duitse Herongen veilt een aantal kwekers al jaren gecertificeerde biologische producten. Deze producten leveren de kwekers aan in een aparte ruimte op de veiling. Vervolgens controleren kwaliteitsmedewerkers de biologische planten en plaatsen ze die in de biologische ruimte van de distributiehal. De ladingdragers met de biologisch geproduceerde planten zijn voor de klant gemarkeerd en worden ‘s ochtends in aparte veilgroepen op de veiling verkocht onder het label biologisch. De goederen worden altijd als complete ladingdragers aan klanten verkocht, omdat ze volgens de specificaties in folie zijn verpakt.

Momenteel worden er geen biologische bloemen geleverd bij Veiling Rhein-Maas. „Tot nu toe is er geen vraag van onze klanten naar biologische snijbloemen. Mocht deze vraag zich in de toekomst voordoen, dan kunnen wij de procedure die we voor potplanten hanteren voor snijbloemen eenvoudig aanpassen aan de eisen van onze biologische certificering.”

Vakblad voor de Bloemisterij 9, 2024

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster