Biologische Sierteelt Nederland heeft op 18 juni een 3-puntenplan aangeboden aan de Vaste Kamercommissie van landbouw. Daarin vraagt ze de overheid meer ruimte en ondersteuning voor de biologische sierteelt. Hiervoor zijn adequate systeemprikkels noodzakelijk waarbij de vervuiler betaalt en een eerlijk bedrijfseconomisch speelveld wordt gecreëerd.
De biologische sierteelt is een sector die momenteel volop in ontwikkeling is: sinds april draait het eerste bioveilingblok en in mei is een nieuw afzetplatform voor biologische bloemen opgericht. Het is volgens Bionext de snelstgroeiende biologische land- en tuinbouwsector. Echter, pas 1% van alle Nederlandse siertelers is biologisch gecertificeerd.
Volgens penningmeester Martin Heutink kan de sector bijdragen aan oplossingen in plaats van dat ze over dezelfde kam wordt geschoren als de gangbare sierteelt die problemen veroorzaakt. Oplossingen voor schone lucht, schone bodem, schoon water, gezonde mensen, biodiversiteit en een veerkrachtige natuur.
Doorontwikkelen
Naast kansen zijn er bedrijfseconomische knelpunten, waarin de overheid een cruciale rol vervult. Ze kan de biologische sierteelt helpen zich op een gezonde manier door te ontwikkelen naar de toekomst. Het plan sluit aan op de volgende knelpunten en problemen:
• Schoon drinkwater en gezonde leefomgeving. in Nederland spelen serieuze maatschappelijke problemen op het gebied van schoon drinkwater en de publieke volksgezondheid, voor telers en omwonenden.
• Biologische sierteelt onderdeel van de oplossing. De biologische sierteelt ontbreekt nu in het maatschappelijke debat als onderdeel van de oplossing. Terwijl de praktijk nu al laat zien dat biologische sierteelt in Nederland haalbaar is.
• Ongelijk bedrijfseconomisch speelveld. Biologische siertelers betalen zelf alle kosten voor biologische certificering en inspectie. Op die manier betalen zij dus zelf de prijs voor hun schone productiewijze.
Geert op ’t Hof, voorzitter van Biologisch Sierteelt Nederland, kwam 18 juni ook aan het woord over de biologische sierteelt bij NOS Nieuws.