Vorige

Zilt zilver

Beeld
Fotostudio GJ Vlekke

Het geslacht Atriplex behoort tot de familie van Amaranthaceae. Het geslacht telt ruim 250 soorten die wijd verspreid voorkomen in gematigde en subtropische streken. Het groeimilieu is zeer divers: ze zijn te vinden in woestijnen, langs kusten en in vochtige velden.

Ook in Nederland komt een aantal soorten in het wild voor onder de volksnaam melde. Het zijn zouttolerante planten die zout opslaan in de bladeren. Ze kunnen worden ingezet om gronden te ontzilten. Omdat het een eetbaar gewas is kan zelfs worden overwogen om bij verdere verzilting van de bodem hier een vervangende voedselbron van te maken.

Een Engelse volksnaam is saltbush. Atriplex nummularia wordt Old Man Saltbush genoemd vanwege de zilverwitte bladeren. ‘Silver Holly’ is een compact groeiende variatie die zijn naam ontleent aan het zilverwitte blad dat qua uiterlijk op hulst lijkt. De plant is daarom uitermate geschikt voor de kerstperiode.

Zoutstruik

Atriplex nummularia groeit van nature in centraal Australië en langs de zuidkust. De soort werd voor het eerst beschreven in 1848 door John Lindley (1799-1865). Hij was een Engels botanist en onder andere assistent-secretaris bij de Horticultural Society waar hij in 1830 de eerste bloemenshows organiseerde. Die zijn nu bekend onder de naam RHS Chelsea Flower Show.

De wetenschappelijke naam Atriplex is Latijn voor zoutstruik. Nummularia, van nummus, betekent ‘lijkend op geldstukken’. In die tijd waren munten niet zo rond als nu en, omdat ze van goud of zilver waren, werden er stukjes afgebroken voor zelfverrijking.

Plantenpaspoort

Naam: Atriplex nummularia ‘Silver Holly’

Kenmerken: bladplant tot 50 cm hoog; blad min of meer rond; bladrand getand; bladgrootte  4 tot 5 cm; bladkleur dof grijsgroen tot wit              

Herkomst: Australië

Houdbaarheid: vaste plant

Verkrijgbaarheid: jaarrond

VBN-nummer: 370857

Veiling: Royal FloraHolland

Verzorging: plant groeit op verschillende bodemtypen; volle zon geeft het mooiste witte blad; zout en droogtetolerant en volgens bronnen vorsttolerant, maar dit moet zonder onderzoek eerst met een korreltje zout worden genomen

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster