Vorige

Wie zijn de bewindslieden in het kabinet Rutte IV?

Tekst

Als alles goed gaat treedt op 10 januari, na de langste formatieperiode ooit, het nieuwe kabinet Rutte IV aan. Formateur Mark Rutte spreekt deze week alle kandidaat-bewindslieden. Welke beoogde bewindslieden zijn het meest relevant voor de groensector?

Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Henk Staghouwer wordt de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Hij is, net als zijn voorganger Carola Schouten, lid van de ChristenUnie. Staghouwer is momenteel gedeputeerde in de provincie Groningen met onder meer ‘Landbouw en visserij’ en ‘Natuur en landschap’ in zijn portefeuille. Schouten keert wel terug in het kabinet maar dan als minister van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen.

VVD-partijvoorzitter Christianne van der Wal is voorgedragen als de nieuwe minister voor Natuur en Stikstof. Ze is ook gedeputeerde in de provincie Gelderland voor onder meer economie, innovatie en mobiliteit. Aan haar de taak om dit hoofdpijndossier in de komende regeerperiode tot een goed einde te brengen.

Infrastructuur en Waterstaat

Op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zwaait Mark Harbers namens de VVD straks de scepter. Harbers zit als sinds 2009 in de Tweede Kamer waar hij zich vooral bezighoudt met Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Belangrijker voor de groensector is de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, deze gaat namelijk ook over gewasbescherming en dan met name over het gebruiksverbod voor groenprofessionals. Hier komt namens de CDA Vivianne Heijnen. Heijnen is momenteel wethouder in Maastricht.

Binnenlandse Zaken

In het nieuwe kabinet komt ook de door velen gewenste minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Er komt geen apart ministerie zoals vroeger het ministerie van VROM. Deze post, die wordt ingevuld door ‘corona-minister’ Hugo de Jonge, valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken. Minister van Binnenlandse Zaken wordt, ook names CDA, Hanke Bruins Slot. Sinds 2019 is zij Gedeputeerde van de provincie Utrecht. Daarvoor zat ze bijna tien jaar in de Tweede Kamer.

Economische Zaken en Klimaat

Minister van Economische Zaken en Klimaat wordt Micky Adriaansens. Zij is sinds 2019 lid van de VVD-fractie in de Eerste Kamer. Zoals bekend komt er een aparte minister voor Klimaat en Energie, deze post wordt ingevuld door oud-fractievoorzitter voor D66, Rob Jetten.

Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt Karien van Gennip namens het CDA. Ze was eerder staatssecretaris van Economische Zaken in de kabinetten Balkenende-II en -III.

Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Opvallende naam in het nieuwe kabinet is Ernst Kuipers. Kuipers is als voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg vooral bekend door de coronacrisis. Als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zal hij waarschijnlijk in het nieuwe kabinet verantwoordelijk worden voor het coronabeleid en volgt daarmee Hugo de Jonge op.

Justitie en Veiligheid

Een andere opvallende nieuwkomer is Franc Weerwind die namens D66 minister voor Rechtsbescherming wordt. Als burgemeester van Almere speelde hij een belangrijke rol bij het binnenhalen van de Floriade 2022 voor zijn stad. Ook had hij een cruciale rol bij het besluit om de expo door te laten gaan, ondanks een steeds verder oplopende begroting.

Financiën

Minister van Financiën wordt D66-fractieleider Sigrid Kaag, de eerste vrouw die deze belangrijke post bekleedt. Kaag was in het vorige kabinet minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en later minister van Buitenlandse Zaken. In september vorig jaar trad zij af na de mislukte Nederlandse evacuatie uit Afghanistan.

Staatssecretaris voor Fiscaliteit wordt CDA’er Marnix van Rij. Van Rij was tot 2001 voorzitter van het CDA en van 2015 tot 2019 lid van de Eerste Kamer, waar hij het woord voerde over fiscale zaken. Vorig jaar was hij enkele maanden interim-partijvoorzitter van het CDA.

Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt Robbert Dijkgraaf. Dijkgraaf is universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn vakgebied is de theoretische natuurkunde. Hij is sinds 2012 directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton.

Minister voor Primair- en Voortgezet Onderwijs wordt Dennis Wiersma. Sinds 2017 voerde Wiersma in de Tweede Kamer het woord over beroepsonderwijs. Ook hield hij zich in het parlement bezig met volwassenenopleiding waaronder een leven lang leren. In 2021 werd hij benoemd tot staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Bekijk de complete lijst met beoogde bewindslieden hier.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster