De Westlandse tuinbouwcluster staat de komende jaren voor grote opgaven, signaleert de Westlandse burgemeester Bouke Arends. Om toekomstbestendig te zijn moet de sector volgens hem versneld doorpakken op thema’s als energietransitie, waterkwaliteit en robotisering. Ook moet ze oog hebben voor de woon- en werkomstandigheden van arbeidsmigranten, aldus Arends in zijn nieuwjaarstoespraak.
Arends geeft hoog op van de tuinbouw in Westland. De verbouw van groenten, fruit, bloemen en planten heeft bijgedragen aan een sterk tuinbouwcluster in Westland. Volgens hem is Westland zelfs het paradepaardje van Nederland exportland. Het zou €24 miljard bijdragen aan het nationaal inkomen. „De kracht is vooral dat op elke plek ter wereld duurzaam kan worden geteeld. 80% van alle glazen kassen in de wereld is afkomstig van Nederlandse, grotendeels Westlandse, leveranciers. Inclusief alle bijbehorende techniek zoals klimaatbeheersing, belichting, en irrigatie.”
Arends zegt zijn ogen niet te sluiten voor de opgaven waar de Westlandse tuinbouwcluster voor staat. Afgelopen jaar stond de tuinbouwsector onder druk. Er waren kritische vragen. Arends: „Wat draagt de tuinbouw bij aan de samenleving? Heeft Nederland, en Westland in het bijzonder, in 2040 nog wel tuinbouw? Is deze sector niet overbodig in Nederland? Kunnen we niet zonder arbeidsmigranten?” Vorig jaar kwam Westland onder meer onder een vergrootglas te liggen doordat bekend werd dat een Westlandse glastuinder een hoge boete kan verwachten voor slecht werkgeverschap en onveilige huisvesting.
Boegbeeld
Volgens Arends moet de tuinbouw in gesprek blijven met de maatschappij, luisteren en antwoorden hebben op kritische vragen. Om toekomstbestendig te zijn moet de sector versneld doorpakken op thema’s als energietransitie, waterkwaliteit en robotisering en oog hebben voor de woon- en werkomstandigheden van arbeidsmigranten. „Ik ben ervan overtuigd dat de sector dit ook wil. Want 150 jaar tuinbouw in Nederland heeft geresulteerd in magnifieke teelten en de kennis hiervan gaat de hele wereld over. We willen voorop blijven lopen en optimaliseren daarom continu.”
Een aantal ondernemers uit de sector die vroeg Bouke Arends boegbeeld te zijn voor de tuinbouwcluster. „Die handschoen pak ik graag op. Want ook dat is nodig om het beeld van Westland in lijn te brengen met hoe het daadwerkelijk is.” In december j.l. ging het college akkoord met het ‘boegbeeldschap’ van Arends. Wethouder Goudswaard werkt tevens aan een branding- en marketingstrategie voor Westland. De gemeenteraad ging akkoord met een bedrag van €1,1 miljoen hiervoor.
Arends vindt het grappig dat het imago van Westland in het buitenland juist de kracht is van de tuinbouwgemeente. „Van heinde en ver komen delegaties naar Westland om te leren over de Nederlandse tuinbouw en de kennis en innovatie die in de sector omgaat. Het is dan ook van belang om onze internationale relaties te koesteren en, ter ondersteuning van ons bedrijfsleven, verder uit te bouwen.” De burgemeester refereerde ten slotte aan Flora Campus Westland. Een maquette van dit ambitieuze plan is te zien in World Horti Center.