Vorige

Wessel Willemsen ’Hoge vrachtkosten uit China zijn een politiek spel’

GroWplant importeert groene planten uit China en Midden-Amerika, al naar gelang waar de beste kwaliteit vandaan komt. De keuze wordt bemoeilijkt door tot wel zes keer hogere vrachtkosten per schip vanuit China sinds het uitbreken van de pandemie, terwijl die uit Midden-Amerika nagenoeg op hetzelfde niveau liggen. Voor teler Wessel Willemsen het bewijs dat het om macht en politiek draait.

Toen Wessel in 2020 definitief toetrad tot het potplantenbedrijf van zijn vader Gerard Willemsen hoefde de bedrijfsnaam GroWplant niet te worden gewijzigd. De hoofdletters G en W staan sindsdien voor de voorletters van beide namen in plaats van de eerste letter van de voor- en achternaam van degene die het bedrijf in 2014 is gestart.

Jaarrond heeft GroWplant een deel van zijn kas gevuld met groene kamerplanten, het merendeel afkweek van importplanten. Planten worden betrokken uit China en Midden-Amerika. De kwaliteit bepaalt uit welk continent. Uit China komt momenteel enkel sanseveria. Met Midden-Amerika zijn er vaste lijnen voor onder meer cycas, polyscias, croton en beaucarnia, grotendeels halfwas. De vrachtkosten per schip uit China liggen door de pandemie circa zes keer zo hoog. Rederijen zijn daartoe in staat gezien het politieke klimaat, denkt Willemsen. „China is zo’n machtsblok en belangrijke handelspartner voor veel landen dat er bijna geen haan naar kraait als mondiale vrije marktregels aan de laars worden gelapt. Niet voor niks koopt Ikea al eigen schepen om materialen uit China te halen. En het feit dat de vrachtkosten voor uitgangsmateriaal voor planten uit Midden-Amerika nauwelijks zijn gestegen, zegt ook voldoende.”

Een uitgebreide reportage over het bedrijf GroWplant staat in editie 44 van het Vakblad. Online is het artikel te vinden via mijnbloemisterij.nl

Geen abonnement? Klik hier of bel 071 5659644.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster