Vorige

Waterschappen alert op hoogwaterpiek

Dit weekeinde bereikt een hoogwaterpiek de grote rivieren in Nederland. Het gaat om smeltwater uit de Alpen. De waterschappen houden de situatie nauwlettend in de gaten, maar voorzien geen problemen, zo meldt de Unie van Waterschappen omdat onder andere bergingsgebieden worden ingezet.

De hoogwaterpiek komt volgens de voorspelling hoger uit dan de vorige piek in november. De piek wordt veroorzaakt door regen en smeltwater uit de Alpen, maar ook de vele regen afgelopen weken in Nederland en de buurlanden.

Grondwaterstand boven normaal

De grondwaterstanden zijn overal in het land tot boven normaal gestegen. De grond is op veel plekken verzadigd en neemt geen regenwater meer op. Om wateroverlast te voorkomen, voeren veel waterschappen overtollig water af naar zee en de grote rivieren. De waterschappen slaan het water ook zoveel mogelijk op in het water- en bodemsysteem voor drogere periodes.

Uiterwaarden bij de grote rivieren zijn al ondergelopen. Ook in andere rivieren, beken en vaarten die in het beheer zijn van de waterschappen stijgt de waterstand door de hoge rivierstanden. De komende dagen zijn er verhoogde waterstanden in verschillende gebieden zoals in waterschap Drentse Overijsselse Delta, waterschap Rivierenland en hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden. Gemalen draaien om overtollig water af te voeren.

Waterschappen alert

Om water tijdelijk op te slaan, zijn bergingsgebieden ingezet. De waterschappen controleren de dijken, stuwen en duikers regelmatig, zodat er snel geschakeld kan worden bij eventuele overlast of schade. Omdat de weersvoorspellingen voor de komende dagen weinig neerslag laten zien, verwachten de waterschappen geen grote problemen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster