Vorige

Waar is de focus gebleven?

Ik zit op een bankje voor mijn huis met een heerlijk bakkie koffie te genieten van de opkomende zon. Terwijl ik een slok naar binnen slurp, vraag ik mijzelf af: ‘Ben ik nu zo’n zeikerd geworden of is de wereld om mij heen zo veranderd?’ In de meeste landen van de wereld zijn de meeste mensen blij dat ze een baan hebben en blij met elk uurtje dat gewerkt kan worden. Voor hen komt vrije tijd en leuke dingen doen echt op de tweede of misschien wel op een derde of vierde plaats.

In Nederland lijkt het wel of de mensen alleen maar bezig zijn met vrije tijd en amper nog tijd en zin hebben om te werken. Probeer nog maar eens capabel personeel te vinden dat op gepaste tijden wil werken. Ook lijkt de focus steeds minder op het werk te liggen. Tegenwoordig gaan de meeste gesprekken tussen het personeel niet meer over het werk maar over de thuissituatie, hobby’s, vakanties et cetera. Het lijkt wel of iedereen steeds meer met zichzelf bezig is; de zaak is slechts bijzaak geworden.

Wanneer ik terug van de veiling de winkel binnenkom, valt mijn mond regelmatig vol verbazing open. Waarom zie ik lege emmers, blaadjes op de grond en bloemen en planten die niet zijn geprijsd? Waarom zijn de oudere bloemen nog niet verwerkt, waarom staan er bloemen in de zon, waarom hebben sommige planten nog geen water gehad? Waarom staat een klant te wachten? Kom op mensen, waar is de focus gebleven?

En na deze bevindingen probeer ik de juiste en vriendelijkste woorden te vinden om mijn personeel hierop te wijzen. Als werkgever moet je heel vriendelijk en aardig blijven, want het moet vooral gezellig zijn op het werk. Het wordt er allemaal niet makkelijker op om een winkeltje te runnen. De kosten rijzen de pan uit, personeel is haast niet te vinden en de focus moet echt weer terug op de winkel om de veeleisende klanten te behouden.

En bij thuiskomst na zo’n vermoeiende dag sla ik de deur open en kan ik eerst de jassen, tassen, schoenen, glazen, papiertjes en kruimels van mijn kinderen opruimen. Mijn kinderen hebben blijkbaar ook niet echt de focus op het opruimen. Wanneer ik dan eindelijk op de bank plof, focus ik mij maar op andere leuke dingen in het leven.

Jan van der Horst, bloemenenplantenbeurs.nl

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster