Lange blad-natperioden, te natte percelen en gevaar voor nachtvorst maakten de vuurbestrijding in tulp dit voorjaar verre van eenvoudig. En dat vuurbestrijding noodzaak is, werd meer dan duidelijk tijdens de Open Dag Tulp op donderdag 25 mei bij Vertify in Zwaagdijk.
De veldjes Onbehandeld spreken duidelijke taal: zonder bestrijding laat vuur niets heel van een tulpengewas. Alles is verdord. “En dat is het nog maar 25 mei”, aldus onderzoeker Frank Kreuk van Vertify die een toelichting gaf bij de proeven van het project De Groene Tulp. Ook enkele andere instanties doen elk jaar proeven met de vuurbestrijding. De resultaten verschillen sterk per jaar. Waar vorig jaar de regen nagenoeg wegbleef, kwam die dit voorjaar regelmatig en langdurig op het tulpengewas terecht. En dus waren er zelfs met een Beslissingsondersteunend Systeem negen tot tien bespuitingen nodig in de proeven van de Groene Tulp. Objecten die vorig jaar goed scoorden, laten ook dit jaar nog hele redelijke resultaten zien. Dit betreft bijvoorbeeld de combinatie van Bioliet en 30% chemie. Ook de Standaard wekelijkse bespuiting oogt redelijk, maar ook niet meer dan dat. “We konden niet eerder dan begin april starten vanwege de nattigheid. Toen zaten de eerste vuurspetters al in het gewas. Preventief spuiten hielp toen al niet meer”, aldus Kreuk.
Ook in de vuurproef van Agrifirm oogt de Standaardbespuiting nog het beste. “Daar kom je dit jaar nog het verste mee”, aldus teeltspecialist Arjen Bakker. In objecten waarin groene middelen of bladmeststoffen zijn toegepast, is sprake van een behoorlijke vuuraantasting.