Het besluit van de Europese Commissie om gas en kernenergie tijdelijk het stempel ’duurzaam’ te geven roept veel vragen en onbegrip op. Dat zegt Alexander Formsma, energiedeskundige bij Glastuinbouw Nederland. De lidstaten kunnen het besluit nog tegen houden. Met name Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden zijn tegen. De kans dat zij het plan nog kunnen tegenhouden is echter nihil.
De EU ziet gas en kernenergie als een belangrijke stap in de energietransitie. De maatregel is bedoeld om de CO2-uitstoot te verlagen in bepaalde regio’s, zoals Oost-Europa, die afhankelijk zijn van steenkool en bruinkool. Als deze landen overstappen op gas, zou dat de uitstoot van CO2 sterk verminderen. De Europese Unie stelt dan ook als voorwaarde dat er een stevige CO2-reductie zal plaatsvinden. Het is niet van toepassing op de landen die al grotendeels op gas zitten.
Vreemde boodschap
Formsma vindt dat de maatregel verwarring schept. „Er zijn bijvoorbeeld ondernemers die denken dat ze met gas nu groen bezig zijn. Zo is de regeling echter niet bedoeld.”