Aardwarmte Vierpolders en Westland maken deel uit van een consortium dat de mogelijkheid onderzoekt om in de toekomst gebruik te maken van de restwarmte van de Rotterdamse haven. „Met alleen aardwarmte gaan we het niet redden”, weet Westlandse wethouder Peter Valstar.
Op 24 april jl. ondertekenden Aardwarmte Vierpolders, Deltalinqs, EBN, Greenport West-Holland, Havenbedrijf Rotterdam, InfraCo, Uniper Benelux, WarmtelinQ en Warmte Netwerk Westland een intentieverklaring op het World Energy Congress in Rotterdam met als doel het optimaal benutten van havenrestwarmte, aardwarmte en warmteopslag. Voor de bebouwde omgeving in Zuid-Holland en voor de tuinbouw. Gemeente Westland sloot zich op donderdag 30 mei bij het consortium aan.
Nederland heeft de opgave om de CO2-emissie in 2030 met 55% te verduurzamen en in 2050 zelfs helemaal C02 neutraal te zijn. De glastuinbouw wil zelfs al in 2040 van fossiele brandstoffen af. Gemeente Westland verwacht in de toekomst een derde van de warmtebehoefte van bebouwing en glastuinbouw in te vullen met geothermie, een derde met restwarmte en een deel met een hybride oplossing met onder meer e-boilers.
‘Alleen aardwarmte niet genoeg’
„Er zijn tien doubletten in Westland. Het beeld heerst dat Westland lekker bezig is met geothermie. Dat beeld is aan de ondernemers te danken. Zij zijn heel actief. Maar met alleen aardwarmte redden we het niet”, aldus wethouder Peter Valstar. Hij tekende donderdagmiddag in World Horti Center met gedeputeerde Berend Potjer van Provincie Zuid-Holland de intentieverklaring met als doel het optimaal benutten van havenrestwarmte, aardwarmte en warmteopslag. Ook andere relevante partijen die onderdeel uit kunnen maken van de warmteketen in deze regio kunnen zich bij dit initiatief aansluiten.
Valstar wees erop dat de glastuinbouw in de nabije toekomst niet alleen een uitdaging heeft in de warmtevoorziening. Ook stroom en CO2 vormen uitdagingen. Voor belichting wordt het stroomnet belangrijker. Om stroomkosten te drukken schakelen al veel telers over op LED. Valstar sluit ook WKK nog niet uit. Volgens hem kan ook kernenergie een rol gaan spelen.
Wat CO2 betreft kiezen grote bedrijven als Shell er mogelijk voor om CO2 onder de Noordzee op te slaan omdat het lucratiever is dan levering aan de tuinbouw. Het kan ertoe leiden er minder CO2 door de buizen van OCAP naar tuinders gaat. Mogelijk kan er in de toekomst CO2 uit de lucht gewonnen worden. Daar lees je hier meer over.