Vorige

VGB en CNV tekenen voor nieuwe cao, FNV niet

Beeld
Shutterstock

VGB en CNV zijn op 22 september jl. definitief een nieuwe cao overeengekomen voor de Groothandel Bloemen en Planten. Een kleine meerderheid van de CNV-leden was voor. Een kleine meerderheid van FNV-leden stemde tegen het eindvoorstel van VGB. De nieuwe cao is derhalve een feit.

Vanaf april 2023 voerden VGB en de vakbonden FNV en CNV overleg over een nieuwe cao voor de Groothandel Bloemen en Planten. Belangrijkste onderwerpen in de onderhandelingen waren de introductie van een nieuw beloningsgebouw en de salarisverhoging.

Na zes onderhandelingsronden heeft dit op 15 augustus jl. tot een cao-resultaat geleid. Een resultaat dat door alle partijen aan hun achterban voorgelegd is. Leden van FNV hebben tegen het cao-resultaat gestemd en leden van het CNV hebben voor de nieuwe cao gestemd. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat alleen het CNV bereid is te tekenen. Omdat een cao is af te sluiten met tenminste een vakvereniging is een nieuwe cao voor de groothandel in bloemen en planten een feit.

Forse verhoging

De nieuwe afspraken leiden volgens VGB tot een forse verhoging van de loonkosten voor werkgevers. Desondanks is VGB van mening dat de afspraken recht doen aan marktsituatie en voor werknemers perspectief biedt. VGB is daarom blij dat het gelukt is om met CNV tot een cao te komen, maar betreurt het dat FNV niet heeft getekend.

De belangrijkste punten uit de nieuwe cao zijn een looptijd van 1 juli 2023 tot 30 september 2024, een nieuw loongebouw per 1 januari 2024, waarin verwerkt een verhoging per 1 september jl. en verhogingen van het Wettelijk Minimum loon en de algehele loonverhoging gedurende looptijd afhankelijk van inschaling, maar tussen 6 en 18,5%.

De leden van VGB – binnenlandse, importerende en exporterende groothandel in bloemen en planten – hebben een jaaromzet van € 5,5 miljard en daarmee 80% marktaandeel.

CNV-leden stemden met een krappe meerderheid voor het eindbod van VGB. FNV leden stemde met een krappe meerderheid tegen. Dit gebeurt niet vaak. Vakverenigingen komen bij een negatieve uitslag bij de achterban terug voordat ze de definitieve uitslag aan de werkgevers melden. Dit leidde niet tot een andere uitslag.

FNV teleurgesteld

CNV laat weten dat In goed overleg met de FNV collega’s is besloten dat CNV Vakmensen de cao tekent, waarna deze van kracht wordt voor alle medewerkers in de sector. „Dat deden we pas nadat de werkgevers hadden toegezegd geen wijziging aan te brengen in de samenstelling van de sociale partners, waarmee zij overleg voeren. FNV kan dus ‘gewoon’ haar werk blijven doen en we blijven samen optrekken voor een beter arbeidsvoorwaardenklimaat in deze sector.”

FNV is teleurgesteld dat er na de afwijzing van de leden geen nieuwe afspraak kwam om een laatste poging te doen om tot een nieuw cao te komen. „Kort gezegd, de werkgevers blijven vasthouden aan hun laatste aanbod van 16 augustus voor de nieuwe cao Groothandel Bloemen en Planten. We hebben met onze leden gesproken en moeten vaststellen dat er weinig animo is om verdere stappen te ondernemen. Dat was ook lastig, omdat een grote groep medewerkers tot schaal 3 een aanzienlijke loonsverhoging zal ontvangen dankzij de invoering van het nieuwe loongebouw als gevolg van de wettelijke verhoging van het WML met 10,15%. Helaas betekent dit dat een andere groep minder profiteert en hun koopkracht juist enigszins daalt.”

FNV kijkt met gemengde gevoelens terug op het cao-traject.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster