Vorige

VGB: ‘AVV sierteeltpromotie zorgt voor chaos en verwarring’

Beeld
Shutterstock

De Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) voor sectorpromotie en de daarbij behorende nieuwe inningsgrondslag en praktische uitvoerbaarheid zorgen voor chaos, verwarring en onrealistische kostenverhogingen. Dit stelt branchevereniging voor de groothandel in bloemen en planten VGB in een persbericht. Royal FloraHolland is onaangenaam verrast over de berichtgeving van VGB, zo vlak voor de draagvlaktoets.

Leden van VGB vertellen de brancheorganisatie dat ze grote zorg hebben. Ook is er verwarring over het voortbestaan van Bloemenbureau Holland (BBH). Daarom luidt VGB de noodklok. Volgens VGB dreigt het besluit in 2021 van Royal FloraHolland om te stoppen met de inning van gelden voor collectieve promotie uit te lopen op een drama. 

„Het alternatief, de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) voor sectorpromotie en de daarbij behorende nieuwe inningsgrondslag en praktische uitvoerbaarheid zorgen voor chaos, verwarring en onrealistische kostenverhogingen. En is daarmee een bom onder het voortbestaan van BBH”, stelt VGB. 

‘Blaas BBH niet op’

De leden van VGB zijn in meerderheid voor collectieve promotie en willen daaraan bijdragen, maar onder de huidige financiële voorwaarden en uitvoering. Zij roepen daarom de directie en ledenraad van Royal FloraHolland opnieuw op om het belang van collectieve sectorpromotie niet te onderschatten. 

„We zullen gezamenlijk onze mooie producten én de voor Nederland belangrijke sierteeltsector moeten blijven promoten. Royal FloraHolland kom tot inkeer en blaas het Bloemenbureau niet op. Gebruik alle energie om de sector een bloeiende sector te laten blijven. Onze kwekers en leden verdienen dat”, aldus de VGB in een persbericht.

Draagvlaktoets

Per 1 januari 2024 stopt Royal FloraHolland (RFH) met de inning voor de collectieve promotie van bloemen en planten. Belangrijkste bezwaar van de veilingorganisatie is het ontstaan van een ongelijk speelveld doordat free riders ‘meeliften’ op de meerwaarde van collectieve activiteiten, zonder dat daaraan wordt meebetaald. 

BBH zet nu in op een AVV voor collectieve promotie van bloemen en planten. Het is niet zeker of de AVV er komt. BBH houdt een draagvlaktoets onder kwekers en exporteurs voor de AVV. Tussen 27 maart en 7 april stemmen kwekers en exporteurs over de AVV. Ook de Europese Commissie en LNV moeten zich nog buigen over de AVV.

RFH is verrast

Royal FloraHolland is verrast dat VGB zonder enige aankondiging een persbericht heeft doen uitgaan.  Bovendien wijst de veiling erop dat het het heel kort voor de start van de draagvlaktoets is.

Woordvoerder Michel van Schie: „VGB is in het hele traject van voorbereiding betrokken geweest, als lid van het bestuur van BBH. RFH heeft heel ruim van tevoren aangegeven dat wij het huidige systeem van inning niet fair vinden, omdat niet alle kwekers en handelsbedrijven bijdragen aan de collectieve promotie. Wij zien geen reden om daarop terug te komen. De directie staat, net als de Ledenraad, positief tegenover een AVV. En zijn dus voor voortzetting van de collectieve promotie, maar wel waaraan iedereen bijdraagt.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster