Vorige

'Vertel je eigen verhaal'

Prins opent mechanisatiebeurs

Beeld
Greenport Duin- en Bollenstreek

Programmamanager Maarten Prins van Greenport Duin- en Bollenstreek opende vandaag dinsdag 9 januari de 74ste Mechanisatie Tentoonstelling Bollenstreek met een persoonlijk verhaal. „Je eigen verhaal vertellen, dat raad ik iedereen en in het bijzonder bollenkwekers ook aan.” De Bollenacademie greep de beurs aan om het boek ’Bemesting in de bloembollen’ uit te reiken én om het voorzitterschap over te dragen aan Rianne van der Hulst.

Prins liep door zijn eigen ervaringen met mechanisatie en trok parallellen met de mechanisatie in de bollen- en vasteplantensector. „Fietsen bijvoorbeeld, dat leerde ik niet zonder slag of stoot. Maar als het moet, doe je het wel en als het lukt ben je trots. Het mislukt ook wel eens, maar dat is ook een ervaring om te delen.” Volgens Prins kan de sector dat ook uitdragen, door te vertellen wat wordt geprobeerd en wat lukt en wat niet. Dat kweekt begrip, is de gedachte.

Toen Prins trekker leerde rijden, krijg hij de tip mee om vooral vooruit te kijken en niet teveel opzij en achterom. „Ook dat gaat op voor de sector, voor jullie allemaal. Net als toen ik later auto ging rijden en de instructeur zei dat ik moest kijken waar ik naartoe wilde. Dat geldt ook voor ondernemers. Vervolgens ging ik vrachtwagen rijden, kregen we geen voorrang en toen leerde ik dat gelijk hebben niet per sé inhoudt dat je ook je gelijk moet halen. Ook dat wil ik de kwekers meegeven.”

Direct na de opening liepen de kwekers de beursvloer op. Tussen de innovaties en de relatiegesprekken door speelde onder meer wateroverlast een belangrijke rol in de contacten tussen de bezoekers.

Bemestingsboek

Op de beurs overhandigde scheidend voorzitter Barry Looman van de Bloembollenacademie het door Annemarie van Dam geschreven boek ’Bemesting in de bollenteelt’ aan Peter van Saase van het KAVB Milieuplatform Bloembollen. „Deugdelijk wetenschap is belangrijk en daar draagt dit boek aan bij”, zei Van Saase bij de ontvangst. „Zeker als de belangen van bedrijven, overheid en omgeving elkaar raken.” Van Dam bundelde de bemestingskennis: „Er is veel kennis in de bollensector, maar het is niet goed gedocumenteerd. Dit boek moet helpen de kennisbasis weer op orde te brengen.”

Auteur Annemarie van Dam geeft het boek aan voorzitter Peter van Saase van het Milieuplatform Bloembollen.

Het bemestingsboek is bedoeld voor scholieren en ondernemers. Colland en de Bollenacademie zorgden voor de financiering en het boek is dan ook via de Bollenacademie te bestellen. De overhandiging van het boek was een van de laatste acties van Looman (WUR) namens de academie, want ze droeg daarop het voorzitterschap van de Bloembollenacademie over aan Rianne van der Hulst (KAVB).

Rianne van der Hulst (l) neemt het voorzitterschap van de Bollenacademie over van Barry Looman.

De Mechanisatie Tentoonstelling in tot en met donderdagavond te bezoeken. Woensdagavond om 20.00 uur wordt bekend welke innovatie in de prijzen valt. De uitreiking is in de Kenniskas op de beurs.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster