Vorige

Verpakkingen ‘moeilijker kwijt te raken’

Beeld
Hortipoint

Verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen zijn in regio’s als Groningen, Friesland en Drenthe steeds moeilijker kwijt te raken, waarschuwt Gerard Top namens de stichting Storl. Die stichting houdt zich bezig met de inzameling van verpakkingen. “Daarom wordt gewerkt aan een nieuwe inzamelingsstrategie.”

In Groningen, Friesland en Drenthe brengen de telers zelf de middelen weg naar de milieustraat, maar de inzameling voor bedrijven wordt steeds vaker gesloten. Die moeten dan uitwijken naar particuliere bedrijven. In andere provincies zoals Noord-Holland bestaat al een fijnmazig inzamelingssysteem. “Je hebt er al voor betaald, dus doe mee aan de inzameling”, roept Top op. “Bovendien moet je ook goed met je restanten en verpakkingen omgaan, net zoals je verstandig met je middelen omgaat.”

Top waarschuwde pioenentelers onlangs tijdens een vakbijeenkomst in Bovenkarspel. “Verpakkingen goed reinigen. Haal de doppen er vanaf voordat je ze in de Strol-zak doet, omdat die doppen van een ander materiaal zijn. Anders accepteren de inzamelaars ze niet.” De doppen zijn dan een vervuiling van het materiaal, omdat de zakken in de perswagen worden samengedrukt. Van de verpakkingen worden onder andere mantels voor buizen gemaakt die onder de grond worden gebruikt.

In 2024 komt er een campagne om restanten van vervallen middelen op te halen. De oproep komt in de eerste maanden van het nieuwe jaar. Kwekers kunnen zich aanmelden bij Storl, dan wordt door de distributeur een blik op de middelen geworpen en aangegeven welke middelen verlopen en welke verpakkingen. Het inzamelen zelf is gratis, maar voor de zakken wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster