Vorige

Vergoeding €1,42 miljard in Roundupzaak tegen Bayer

Beeld
Shutterstock

Bayer moet in de VS 1,42 miljard euro betalen in een rechtszaak aangespannen door gebruikers van Roundup. Dat melden diverse Amerikaanse media. De aanklagers zeggen door gebruik van het onkruidmiddel op basis van glyfosaat kanker te hebben gekregen. Bayer gaat in hoger beroep.

De vier aanklagers krijgen gezamenlijk 1,56 miljard dollar (1,42 miljard euro) toegekend door een rechter in de Amerikaanse staat Missouri. Het gaat om drie gebruikers van Roundup die het middel in hun eigen tuin toepasten. Zij krijgen ieder een vergoeding van 500 miljoen dollar, plus een gezamenlijk schadeloosstelling van 61,1 miljoen dollar. De vrouw van een van de slachtoffers krijgt nog eens 100.000 dollar voor het leed dat zij onderging als gevolg van haar man’s ziekte.

Uitspraken aanvechten

Het is de vierde rechtszaak op rij die Bayer verliest in de VS. Eerder won het chemiebedrijf nog negen rechtszaken over Roundup. De meeste zaken worden aangespannen door particulieren die claimen dat ze Roundup hebben gebruikt in hun eigen tuin. Sommige aandeelhouders willen dat Bayer meer zaken gaat schikken. Bayer zelf zegt dat het de uitspraken gaat aanvechten.

In totaal zijn zo’n 165.000 zaken aangespannen tegen Bayer in verband met ziektegevallen als gevolg van gebruik van Roundup. Eerder schikte Bayer een groot aantal zaken voor een bedrag van 10,9 miljard dollar. Er lopen nog zo’n 50.000 zaken tegen het bedrijf. Bayer werd eigenaar van het onkruidbestrijdingsmiddel nadat het in 2018 Monsanto overnam.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster