Vorige

Verbeterd eindbod Royal FloraHolland voor nieuwe cao werknemers

Beeld
Arie-Frans Middelburg

De directie van Royal FloraHolland heeft de vakbonden een verbeterd eindbod gedaan voor een nieuwe cao voor de werknemers van de veiling. De bonden staan niet te juichen over het bod, maar leggen het voor aan hun leden. Daarmee zijn acties voorlopig van de baan. 

Vorige week vrijdag 24 februari overlegde Royal FloraHolland voor de tiende keer over een nieuwe cao en sociaal plan voor de werknemers van de veiling. Het initiatief daartoe kwam van RFH. De bonden hadden met acties gedreigd, omdat hun leden het eindbod van 22 december van RFH hadden afgewezen. Vrijdagmiddag vond een lang overleg plaats dat in het begin van de avond pas eindigde. 

Uiteindelijk deed de directie een nieuw eindbod. De bonden noemen het een eindbod met een zeer beperkte verbetering. „Het bod komt niet in de buurt van een compensatie voor jouw koopkrachtverlies. Want ondanks het betere loonbod en verhoogde kilometervergoeding blijft het een mager eindbod. Volgens Royal FloraHolland is dit het maximale wat ze kan bieden”, laten de bonden FNV en CNV aan hun leden weten. 

Het is aan de leden om te bepalen of het eindbod voldoende is. Tot en met zondag 12 maart kunnen ze stemmen. 

Dubbel gevoel

FNV-onderhandelaar Jeroen Brandenburg zegt een dubbel gevoel te hebben over het eindbod. Hij zegt niet te staan te juichen over het eindbod. „Ik heb wel het gevoel dat dit voor de veiling het maximaal haalbare is. Ze geeft aan ook dit jaar verlies te lijden en ook de energierekening is wederom hoger. Maar het voldoet niet aan onze voorwaarden. Het is het maximale wat wij als onderhandelaar kunnen doen. Andere smaken zijn er niet. Ik ben wel blij dat mensen kunnen stemmen.”

Brandenburg: „Net als iedere werknemer hebben de mensen bij Royal FloraHolland een leefbaar loon nodig, zodat ze hun boodschappen en rekeningen kunnen blijven betalen, zonder in geldproblemen te komen. Met dit verbeterde eindbod komt dat dichterbij. Uiteindelijk moeten onze leden nu bepalen of ze het voldoende vinden.”

Koffie en thee

In het nieuwe eindbod heeft de cao een looptijd vanaf 1 januari 2023 tot en met 31 maart 2024. Met terugwerkende kracht per 1 januari 2023 kent de cao een structurele nominale loonsverhoging van €100 per maand op basis van voltijddienstverband. Met terugwerkende kracht geeft de cao per 1 januari een loonsverhoging van 3% in plaats van per 1 maart 2023. Per 1 mei 2023 krijgen werknemers 0,5 % een extra structurele loonsverhoging erbij. 

Ook kent de cao een verhoging van de kilometervergoeding van € 0,19 cent naar €0,21 van 5 tot en met 40 km (enkele reisafstand) per 1 maart 2023.  Het sociaal plan heet een looptijd tot 31 december 2024, waarvoor de basis het sociaal plan 2021 – 2022 is. Logistiek medewerkers krijgen koffie en thee als ze gezien de verwachte eindtijd geen pauze hebben.

Veel leden en niet-leden van de bonden hebben, naast hun ongenoegen over het eindbod, aangegeven zich geërgerd te hebben aan de communicatie van de directie tijdens de onderhandelingen. De directie van RFH heeft aangegeven aan de slag te gaan met verbeteringen. 

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster