Vorige

VBW-lobby tegen onbetaalbare loonstijgingen roept veel discussie op

Beeld
Shutterstock

De lobby die VBW donderdag 7 juli is gestart tegen onbetaalbare loonstijgingen heeft onder bloemisten tot veel discussie geleid. Onder de post op Facebook regent het reacties dat er juist iets moet worden gedaan aan loonstijging om mensen voor het bloemenvak te behouden. VBW reageerde een dag later dat zij niet tegen loonstijging in het algemeen is, maar dat deze niet onbetaalbaar moet worden.

‘De Wettelijk Minimum Lonen (WML) stijgen de komende jaren sterk vanaf 1 januari 2023. In drie stappen komt er 7,5% bij, aangevuld met een verhoging van 11% in verband met nieuwe rekenregels van het WML-uurloon. Deze stijgingen staan nog los van de tweejaarlijkse (inflatie) aanpassingen. De loontabel van de bloemendetailhandel branche staat direct in verband met het WML en zal om die reden dan ook sterk beïnvloed worden. Deze stijging zal grote gevolgen hebben voor de loonkosten de komende jaren. Vooralsnog wordt er vanuit de overheid geen enkele vorm van compensatie aangeboden. Zonder compensatie zullen de loonkosten tot en met 2025 stijgen met ongeveer 22%’, rekent VBW uit. ‘Bij gelijkblijvende omzet zal het ondernemersinkomen met circa 31% dalen. Om het ondernemersinkomen gelijk te houden zal er 40% meer omzet gerealiseerd moeten worden, inclusief de daarvoor niet te werven extra medewerkers.’

Noodklok luiden

VBW heeft, samen met de andere branches binnen MKB-Nederland, de noodklok geluid bij de overheid. ‘Het besluit zal niet worden teruggedraaid, maar om de kosten daarvan volledig bij de werkgevers neer te leggen is onacceptabel.’ VBW roept bloemisten daarom nadrukkelijk op bezwaar te maken. Hiervoor heeft de brancheorganisatie een concepttekst opgesteld.

Totaal verkeerde actie

Op Facebook, waar VBW de oproep ook heeft gedaan, regent het reacties van bloemisten die het niet eens zijn met deze lobby. Samengevat komen deze erop neer dat ondernemers liever een loonstijging zien dan juist een lobby tegen stijging. ‘Als we ons vak als bloemist willen houden, dan is belonend werken juist een pré. Dit is een totaal verkeerde oproep van de branchevereniging’, aldus een bloemist.

Reactie VBW

Vrijdag 8 juli plaatste VBW, een toevoeging bij het bericht waarin zij stelt: ‘Wij zien dat het bericht over de stijging van het Wettelijke Minimumloon (WML) reacties oproept. VBW bedoelt met oproep niet dat we tegen loonstijgingen zijn (deze zijn er ieder halfjaar al), maar we roepen op tegen onbetaalbare loonstijgingen. Als de overheid de WML-plannen doorzet, dan stijgen de lonen in de komende drie jaar met gemiddeld meer dan 20%, hetgeen voor veel bedrijven/ondernemers niet (zomaar) haalbaar is. Nogmaals, we zijn voor goede arbeidsvoorwaarden en een passende (en ook stijgende) beloning voor de medewerkers, maar met het oog op continuïteit van de bedrijven moet het wel betaalbaar zijn en blijven.’

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster