Vorige

Tulpenkeuring

Van Lierop wint ’eigen’ taart Breezand

Beeld
Hans van der Lee

Frank van Lierop won als sponsor van de groep bij de tulpenkeuring in Breezand het afgelopen weekeinde zijn eigen taart. Hij kreeg 12 strafpunten. Bij de junioren ging de eer en de taart naar Vince van Haaster (17,5) en bij de senioren werd Wim Smit jr. eerste met 15,5 strafpunten. Dir was de laatste regionale keuring in Breezand voor het nationaal kampioenschap op 15 maart, maar de regionale winnaar wordt pas over twee weken bekend.

Na de zes keuringen kan de ranglijst kan bijna worden opgemaakt. De laatste keuring was volgens de organisatie een pittige afsluiter. Er was een groot verschil te zien tussen kwaliteit van de potten. ’New Santa’ was dit jaar volgens de organisatie ’geen potje’, ’Roman Empire’ was ’het pronkstuk’ van deze keuring. Vijf van de tien te keuren potten waren afgelopen keer gefranjerde tulpen. Die bloemen zijn lastiger te beoordelen.

Frank van Lierop die met 12 strafpunten eindelijk zijn eigen taart in ontvangst mocht nemen. William van Haaster sluit zijn seizoen af met een worst (17). Bart Ammerlaan werd verrast met de pot van de week: ’Neglige’. Vince van Haaster won met 17,5 strafpunten bij de junioren. Richy Kesteloo won na loting de worst (24). Bij de senioren sleepte Wim Smit jr. de taart binnen sleept (15,5) en Harm Peter Duineveld pakte in drie keuringen twee prijzen: deze week was het de worst (16). 

Soortenkennis

De winnaar van Tulpenkeuren Breezand 2024 wordt over twee weken bekend, na de soortenkenniswedstrijd op 1 en 2 maart. Het juryrapport staat online, fanatiekelingen weten inmiddels hoe ze gescoord hebben. Tijdens de zes keuringen kwamen 70 tulpensoorten voorbij. Zestig daarvan worden in Museum Oud Anna Paulowna onder nummer neergezet. Deelnemers hebben de taak de juiste soortnaam en groep aan het nummer te koppelen. De spelling van de soortnamen is niet van belang, de soorten staan op een hand-out die gebruikt mag worden. Iedereen maakt weer kans op een taart of worst, ook de eerdere winnaars van de keuringen.

De soortenkenniswedstrijd is op 1 en 2 maart aan de Zandvaart 5 te Breezand, vrijdag van 17:00 tot 20:00 en zaterdag van 10:00 tot 15:00. Alle tulpen staan met foto, soortnaam en groep op de facebookpagina van Tulpenkeuren Breezand.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster