Vorige

Tulpenvazen in De Zwarte Tulp

Beeld
Museum De Zwarte Tulp

Museum de Zwarte Tulp in Lisse toont als eerste museum in Nederland de vijf monumentale schilderijen die Henriëtte en Roman Reisinger tussen 2017 en 2022 maakten van bloemboeketten in vazen van Royal Delft, op ware grootte geschilderd. De expositie is te bezoeken van 15 juli tot en met 11 december.

‘Wie een schilderij van de Reisingers van een afstand bekijkt, wordt getroffen door de fotografische precisie. Maar wie dichterbij komt, ziet dat die precisie wordt bereikt met schilderkunstige middelen: de keuze voor dik opgelegde of juist transparante verf, scherpe kadering of fluïde contouren, weergave van lichtval en schaduwen en een wisselende penseelstreek. Opvallend is ook de gedetailleerde aandacht voor de kenmerkende eigenschappen van ieder blad, van iedere bloem. Voor de Reisingers heeft elke bloem een eigen karakter’, aldus het museum in een toelichting.

Bloemen in piramidevaas.

Teamwork

De schilderijen zijn het resultaat van teamwork. Henriëtte Reisinger bedenkt de concepten. Zij kiest uit een veelheid van ideeën en stelt de boeketten samen met bloemen uit de tuin, van de bloemenwinkel, van kwekers en soms zelfs – met toestemming – uit de tuin van particulieren. De keuze van de vaas, de stand van de vaas, de combinatie vaas en bloemen, een goede balans en voldoende spanning en afwisseling, alles wordt nauwkeurig afgewogen.

Bloemstilleven met Tulpenpiramide

Behalve de vijf schilderijen met vazen van Royal Delft is op de tentoonstelling ook een twintigtal portretjes van bloemen te zien, op ware grootte minutieus geschilderd en een aantal andere bloemstillevens, waaronder een boeket voor de maand april uit een maandenserie.

Ook alle vijf de vazen van Royal Delft worden tentoongesteld. Een ervan, de befaamde tulpenpiramide, heeft het museum onlangs in eigendom verworven dankzij een gift van Het Gilde van de Zwarte Tulp.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster