Vorige

Tulpenpluktuin in Amsterdam maakt groot publiek blij

Beeld
Hans Neefjes en TPN

Met glimlach op het gezicht en een bos tulpen in de handen verlieten naar schatting ruim 21.000 bezoekers afgelopen zaterdag de tulpenpluktuin van TPN op het Museumplein. Een wachtrij van ruim een uur en een korte demonstratie van Partij voor de Dieren deerden hen niet.

De start van een nieuw snijtulpenseizoen in Nederland werd zaterdag 20 januari traditioneel gevierd met een grote pluktuin in Amsterdam. Er waren net als voorgaande jaren 200.000 tulpen gratis beschikbaar gesteld door de Nederlandse tulpenkwekers. De stichting Tulpen Promotie Nederland (TPN) koos als thema ‘Let’s Dance!’, verwijzend naar de ‘dansbewegingen’ die tulpen maken als ze doorgroeien op de vaas. TPN vond de Nederlandse DJ Hardwell bereid om de opening te verrichten. Hij doopte daarbij een gefranjerde rood met gele tulp, die voortaan zijn naam heeft.

TPN-voorzitter Arjan Smit: „Het publiek, waaronder opvallend veel jongeren, was geweldig. We hebben zoveel vrolijke gezichten gezien en enthousiaste reacties gehoord. Dat is nu exact waar wij elk jaar op hopen. We willen mensen blij maken met een bos kleurrijke tulpen.”

Duizenden mensen stonden minstens een uur in de rij op het Museumplein om zelf een gratis bos tulpen te plukken.

Manifest

Partij voor de Dieren (PvdD) was kort op het Museumplein om namens een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad en verschillende milieuorganisaties een manifest te overhandigen aan TPN. Het houden van de Nationale Tulpendag in Amsterdam is volgens de politieke partij een slimme truc om jaarlijks publiciteit mee te krijgen, een reclamestunt van een vervuilende industrie. Vanwege het hoge pesticidenverbruik in tulpen riep de PvdD het stadsbestuur november 2023 al op om de pluktuin te verbieden. Daar ging het stadsbestuur niet in mee.

Standsorganisatie KAVB en TPN nodigden de politieke partij destijds uit voor een gesprek over de ontwikkelingen rond duurzaamheid en middelengebruik in de bollensector, maar daar reageerde de PvdD niet op. Zij maakten een manifest en reikte dat na overleg met TPN afgelopen zaterdag uit. Bij die overhandiging spraken de drie partijen af dat er binnenkort wel een gesprek komt. Ines Kostic, lid van de Tweede Kamerfractie van de PvdD zal daarbij aanwezig zijn, is toegezegd.

De volledige afvaardiging van Partij voor de Dieren die kort aanwezig was bij de Tulpenpluktuin.
TPN-voorzitter Arjan Smit (links) en Jaap Bond (voorzitter KAVB) namen het manifest in ontvangst van Partij voor de Dieren. Er komt een gesprek met kamerlid Ines Kostic van de PvdD. Hier de link naar de tekst van het manifest.
DJ Hardwell doopt zijn tulp, een gefranjerde rode bloem met een heldere gele rand. De tulp is veredeld door Vertuco uit Oude Niedorp en voortgekomen uit een kruising van Tulipa ‘Pacific Pearl’ en Tulipa ‘Kensington’. Het veredelingsproces is in 1985 begonnen.

Hieronder een kort filmverslag van het event

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster