Vorige

’Tulpenkwekers moeten anders leren werken’

Tekst
Beeld
Hans van der Lee

Tulpenkwekers doen er goed aan het hele bedrijf goed schoon te maken voor het nieuwe seizoen begint. Dat gaven onderzoeker Frank Kreuk van Vertify en teeltadviseur Yorick van Leeuwen van CNB Teeltadvies mee als belangrijke tip, aan het einde van het webinar over tulpengalmijt van 12 mei. „Kwekers zijn dat niet gewend, maar het is echt nodig”, benadrukte Van Leeuwen. „Ze moeten anders leren werken.”

Beleidsmedewerker gewasbescherming Irma Lukassen van de KAVB presenteerde het webinar, met de twee tulpenspecialisten als gast. Ze namen het afgelopen onderzoek naar het plaaginsect nog eens door, met het oog op het verdwijnen van het middel Movento na dit seizoen. „Stof, vellen, lijnen, fust, alles moet heel goed schoon zijn”, benadrukte de teeltadviseur. „Leliekwekers werken al zo sinds Plamv rondgaat, maar tulpentelers moeten nu ook de bedrijfshygiëne veel beter in acht nemen.”

Afbroeibollen

Ook is speciale aandacht nodig voor afbroeibollen, die nu volgens Van Leeuwen door de slechte oogst van vorig seizoen vaker worden gebruikt. Zowel Kreuk als Van Leeuwen stellen dat een standaardbehandeling in een CATT- of ULO-cel aan te bevelen is. „Of schuimen met Vertimec of Flipper”, vult Van Leeuwen aan. Die twee middelen zijn ook in te zetten bij het pelrijp maken van de bollen na de komende oogst.

Pijplijn

Een middeltje tegen tulpengalmijt is op korte termijn niet te verwachten, waarschuwden Lukassen, Kreuk en Van Leeuwen al aan het begin van het webinar. Kreuk doet onderzoek naar nieuwe middelen en hij is wel hoopvol. „We hebben in totaal 9 middelen getest van fabrikanten die aangeven ook een toelating aan te vragen. Zeven middelen daarvan geven een heel goed resultaat.”

Kreuk en Van Leeuwen stellen dat de middelen straks ook in te passen zijn in de totaalaanpak van tulpengalmijt. Die draait om een ruimtebehandeling in een cel met 1% zuurstof en eventueel CO2 toegevoegd, strenge bedrijfshygiëne en een aanvulling met een chemisch of groen middel. Lukassen werkt ondertussen aan een transitievrijstelling voor Movento, om het middel nog even beschikbaar te houden. Of en wanneer die vrijstelling er komt, is nog onduidelijk.

Het webinar van maandagavond was het eerste van een serie van drie webinars over de aanpak van tulpengalmijt. De volgende webinars zijn op 26 mei (over de levenswijze van de tulpengalmijt) en op 2 juni (over ULO en CATT).

Gerelateerde content

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij graag!

Sluit venster