In Museum De Zwarte Tulp in Lisse opent zaterdag 18 maart de tentoonstelling Tulpenkoorts – 1636-1637 – Het Ware Verhaal. De expositie vertelt in negen hoofdstukken in grote lijnen het verhaal van de tulpenkoorts, wat er aan voorafging en hoe het afliep.
Op 3 februari 1637 stagneerde in Haarlem de tot dan toe levendige handel in tulpenbollen opeens. Het einde van de tulpenkoorts. De tentoonstelling Tulpenkoorts – 1636-1637 – Het Ware Verhaal vertelt wat er vooraf ging aan die gedenkwaardige dag. Hoe de tulp van een geliefd verzamelobject van rijken en aanzienlijken in najaar en winter 1636/1637 een speculatie-object was geworden voor mensen die het niet om de tulp ging maar om het geld. En hoe men uiteindelijk na de stagnatie begin 1637 in de maanden daarna tot een vergelijk kwam over de exorbitant hoge bedragen. De meeste aankopen werden geannuleerd of tegen een aantal procenten afgedaan. Eind 1637 was de rust weergekeerd. Een economische ramp was afgewend. De tulp bleef geliefd, zij het veel betaalbaarder dan voorheen.

Pamfletten
Geïnteresseerden kunnen in de studiezaal pamfletten en boeken lezen over de tulpenkoorts ie over de tulpenkoorts zijn verschenen. Dat alles tegen het decor van portretten van 17de-eeuwse tulpen geschilderd door Marcel van Baaren. Het zijn er nu 45. Zijn ambitie is het aantal van 99 vol te maken; die portretten worden later in het jaar toegevoegd.
De tentoonstelling is tweetalig (Nederlands en Engels), duurt tot en met 27 augustus en er is ook een boek in deze twee talen beschikbaar van Henk Looijesteijn en Annemarie Vels Heijn.