Vorige

Tulpen broeien van A tot Z, en meer..

Het tulpenseizoen is in volle gang. We namen een kijkje bij Borst Bloembollen in Obdam en brengen de route van bol tot bloem in kaart. Zij hebben een breed sortiment tulpen. Eyecatchers die niet alleen enkel- of dubbelbloemig, maar ook gefranjerd of parkietvormig zijn. En dan zijn er bij het bedrijf ook nog pioenen. In de winter!

Dit is waar het allemaal mee begint; tulpenbollen. De spruit is bij deze partij al enigszins zichtbaar. Borst Bloembollen gebruikt alleen bollen van de eigen kwekerij, want al tijdens de bollenteelt wordt de basis van het succes in de broeierij gelegd. Goed uitgangsmateriaal is heel belangrijk. Momenteel is er zo’n 180 hectare bollenteelt in Nederland. Dat is ruim voldoende voor de eigen broeierij in de winter. Het overige deel van de bollen wordt verkocht aan derden. Er zijn voor de bollenteelt tevens samenwerkingen in Chili en Nieuw-Zeeland. Die bollen kunnen vroeg in het seizoen gebroeid worden. Per broeiseizoen (van begin oktober tot mei) gebruikt het bedrijf ongeveer 170 verschillende cultivars. Gemiddeld zijn er ruim 50 soorten tegelijk in productie in de kas.
De tulpen, dit broeiseizoen in totaal zo’n 41 miljoen stuks, wordt op potgrond en op water gebroeid. Het poten van bollen op bakken met potgrond is afgelopen herfst afgerond. Het planten voor de waterbroei ( zie foto) gaat door tijdens het broeiseizoen. De verdeling potgrond-waterbroei is ongeveer fifty-fifty en hangt af van de cultivar en het jaargetijde. En als bollen niet mooi in de huid zitten of licht beschadigd zijn, dan worden bij voorkeur op potgrond gebroeid. Potgrondbroei is duurder dan waterbroei, maar het bedrijf laat zich leiden door kwaliteit, niet door kostprijs. Des te hoger de kwaliteit, des te groter de opbrengst, is de ervaring.
Deze machine wast het fust grondig met water en een beetje chloor. Deze opstelling is sinds 2021 in gebruik, inclusief robotarm die het fust stapelt. Hygiëne is heel belangrijk in de broeierij. Ook bij het legen van de kisten met potgrond wordt vermeden dat schimmels en andere belagers zich makkelijk verspreiden op het bedrijf. Dit gebeurt daarom in een afgesloten ruimte.
Het ontstapelen van kisten gaat ook automatisch. Dit zijn pallet met bakken voor de potgrondbroei. De beworteling gebeurt in cellen. Nu zijn de spruiten redelijk uitgelopen en is het tijd voor de afbroei in de kas.
Detail van het ontstapelen. Rij voor rij wordt een aantal kisten op de rolcontainers gezet.
Enkele cultivars uit het brede sortiment van Borst Bloembollen. Dit is de gefranjerde tulp Hawaï
Globe Parrot, een cultivar uit de groep parkiettulpen
Crown of Dynasty, een exclusieve mutant van de cultivar Dynasty. Er zijn binnenkort andere kleuren beschikbaar van dit soort.
Een viertal noviteiten van dit broeiseizoen. Ieder jaar introduceert het bedrijf rond de 20 nieuwe cultivars uit eigen veredeling of veredelingscollectieven waarin Borst Bloembollen participeert. Er vallen ook cultivars af omdat ze vorig seizoen niet voldeden in de broeierij of in de afzet. Of omdat er verbeterd sortiment beschikbaar is gekomen.
Het oogsten van de tulpen. Borst Bloembollen heeft 3 Furora bosmachines op de hoofdlocatie in Obdam. Hier is 1,5 ha kas voor de broeierij, waarvan 0,6 ha sinds 2011 is uitgerust met een tweede teeltlaag. Twee bosmachines staan direct voor de kas, zodat de oogstrijpe tulpen automatisch via rolcontainers naar de medewerkers kunnen komen
Een deel van de tulpen wordt op andere locaties gebroeid. In speciale kisten komen ze naar de hoofdlocatie, waar ze worden verwerkt bij de 3e Furora bosmachine die het bedrijf heeft.
Een voorbeeld van de wijze waarop de tulpen naar klanten gaan. Ongeveer twee derde van de productie gaat rechtstreeks en volgens specifieke klantwensen de deur uit. Omdat het bedrijf de productie en de handel al sinds 2006 losgekoppeld heeft, is er veel ervaring met voorraadbeheer en orderpicken. Fijnmazige distributie werd een specialisme waarmee Borst Bloembollen zich kan onderscheiden. Ondertussen blijft de veilingklok een belangrijk instrument voor promotie en verkoop van hun sortiment. De doelstelling is om een derde van de productie via de klok te verhandelen.
Menno Boots is verantwoordelijk voor de broeierij bij Borst Bloembollen. Hij heeft regelmatig contact met klanten. Soms vragen ze om live-beelden van een partij die klaar staat voor verzending. Met een mobieltje kan snel aan dat verzoek worden voldaan.
Dit appartementencomplex pal voor de hoofdlocatie in Obdam is sinds eind 2021 in gebruik. Het bevat 39 eenheden voor drie tot vier personen. De uitstraling past volgens Menno Boots bij het bedrijf: luxe, degelijk en netjes.
Met drie collegabedrijven heeft Borst Bloembollen sinds 2017 kwekerij Southern Peonies in Chili. De eerste bloemen van dit seizoen zijn net na nieuwjaar gearriveerd in Obdam. Daar worden ze verkoopklaar gemaakt. Het oogsten van de pioenen in Chili is tussen begin november en begin december. Ze groeien daar onder netten, ter bescherming tegen de hagel en felle zon.
Dit jaar kwam alles per zeecontainer naar Nederland omdat luchtvracht te duur is. Het verwerken van de bloemen gebeurt bij Borst Flowers, een van de 4 eigenaren van de Chileense kwekerij. Via het collectief My Peony worden de bloemen verhandeld.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster