Vorige

Tiende AYA hyacintenactie loopt

Beeld
Hans van der Lee

Hyacintenverkoop voor het goede doel: steun voor jonge mensen met kanker (AYA’s). Het gebeurt inmiddels tien jaar, met belangeloze medewerking van de hyacintentelers, veilingen en toeleveranciers. Ruim €200.000 is er in afgelopen negen edities opgehaald met de zogenoemde hAYAcinten actie, met vorig jaar een recordbedrag van €42.000.

Vrijdag werden in 25 ziekenhuizen weer hyacinten verkocht en ook 6 bloemisten in de Achterhoek doen al mee aan de actie. Op de exportveilingen van Royal FloraHolland worden vrijdag snijhyacinten voor het doel aangeboden en maandag pothyacinten, op Eelde is donderdag 25 januari al geveild voor AYA.

Vrijwilligers Roos Verwer en Pim van der Zalm tuigden vrijdag om kwart over acht de stand op en om twee uur lagen er nog zes van de 350 bossen snijhyacinten op tafel in de locatie Alkmaar van de Noordwest Ziekenhuis Groep. „De belangstelling liep gestaag door”, meldde Verwer tussen het afrekenen door. Ze doet nu voor het tweede jaar mee aan de actie, Van der Zalm al zeven jaar. „Het is zo leuk om te doen, voor het goede doel. De klanten vinden het ook leuk dat we hier voor de AYA Foundation staan. De medewerkers van het ziekenhuis kennen de actie inmiddels goed.”

Nadat een ziekenhuisbezoeker nog een bos kocht – ’altijd goed voor het goede doel’ – en ook nog een medewerker met een bos naar huis ging, lagen er nog enkele bossen te wachten. „Wie maakt ons los?’, riep Van der Zalm. „Die raken we nog wel kwijt.”

Studeren tijdens chemo

De inzet van de AYA Foundation is het verbeteren van de zorg voor en de kwaliteit van leven van adolescents en young adults (AYA’s). Jaarlijks krijgen 3.900 mensen tussen de 18 en 39 jaar kanker en een vijfde overleeft dat niet. De rest ervaart grote gevolgen in het leven, de ziekte heeft effect op opleiding, werk, sport, zelfstandigheid, relaties, vruchtbaarheid en toekomstplannen.

Het vraagt leeftijdspecifieke zorg voor AYA’s, van medische behandeling tot het bieden van hulp bij zaken als studeren tijdens chemotherapie, invriezen van eicellen voor een toekomstige kinderwens of jonge kinderen vertellen dat de ouder niet meer beter wordt.

Voor het leveren en ontwikkelen van AYA-zorg, het organiseren van scholing voor zorgverleners en het doen van onderzoek is geld nodig. Hyacintenkwekers en bloemenveiling Royal FloraHolland, Plantion en Veiling Rhein-Maas in Duitsland zetten zich daar voor in. Kwekers doneren hyacinten. Royal FloraHolland, Van der Slot transport, Hobaho, Broekhof en Twinpack werken belangeloos mee aan de actie.

Op veilig Eelde is donderdag 26 januari al geveild, de exportveilingen van Royal FloraHolland, Veiling Rhein-Maas en Plantion veilen 26 januari vanaf 6.30 uur. De opbrengst van karren hyacinten gaat naar de AYA Foundation. Woensdag zijn de hyacinten ingepakt bij John van der Slot in Noordwijkerhout, voor onder meer de verkoopactie die vrijdag tussen 09.00 en 14.00 uur wordt gehouden in 25 ziekenhuizen. De 6 bloemisten in de Achterhoek zijn donderdag al gestart met de verkoop en ze gaan door tot zondag. Maandag worden op de exportveiling nog pothyacinten geveild en daarna wordt de balans opgemaakt.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster