Vorige

Testaanpak middelen op mogelijke rol bij Parkinson

Onderzoekers van het Radboudumc stellen samen het Nederlands Herseninstituut en het RIVM een stapsgewijze testaanpak voor om te kijken of gewasbeschermingsmiddelen een oorzaak kunnen zijn van de hersenziekte Parkinson. De huidige toelatingscriteria voor middelen geven te weinig inzicht in het risico op Parkinson en andere hersenziekten, aldus neuroloog Bas Bloem. „ Wij stellen een helder plan van aanpak voor waarmee die veiligheid wel op een goede manier beoordeeld kan worden.”

De onderzoekers willen over de testaanpak in gesprek met de industrie en regelgevende instanties, want die moeten akkoord gaan met de voorgestelde aanpak en ook moet worden afgesproken wie de testen gaat doen.

Vier testfases

De onderzoekers stellen voor dat zowel bestaande als nieuwe gewasbeschermingsmiddelen vier testfases doorlopen. Ten eerste moet uit databaseonderzoek blijken of er aanwijzingen zijn dat een middel schade aan hersencellen zou kunnen veroorzaken. Zo ja, dan volgt laboratoriumonderzoek naar de effecten van dit middel op hersencellen. Als onderzoekers ook daar aanwijzingen voor ongewenste eigenschappen vinden, testen ze de stoffen in diersoorten die ver van de mens afstaan, zoals wormen of vliegen. De laatste stap bestaat uit blootstelling van muizen en ratten aan de pesticide.

Testen op muizen en ratten

Dat laatste is volgens hersenonderzoeker Judith Homberg noodzakelijk als men de veiligheid van een middel definitief wil bepalen. Parkinson wordt namelijk vastgesteld op basis van gedragsverandering en muizen en ratten vertonen gedrag dat relevant is voor deze ziekte. „Deze proefdieren kunnen we ook langdurig en op een vergelijkbare manier aan pesticiden blootstellen als mensen. Bijvoorbeeld door toevoeging van deze stoffen aan drinkwater of inademingslucht.’ ”  

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster