Vorige

Tentoonstelling Bloom bij Paleis Het Loo

Beeld
Paleis Het Loo

Vanaf 20 april tot 1 september is op Paleis Het Loo de tentoonstelling Bloom te zien. Bloemen zorgen namelijk al eeuwen voor kleur, geur en betekenis op Paleis Het Loo. Bij de tentoonstelling brengen hedendaagse kunstenaars, ontwerpers en de tuindienst van het paleis de geschiedenis tot leven. Ze bewonderen de historische werken, maar stellen ook vragen. Hoe kwamen de bloemen hier? Wie betaalden de prijs voor de schoonheid en rijkdom? En wat is de toekomst van de bloem?

Kunstenaar Jos Agasi brengt met een audiovisuele installatie de Tulpenkoorts uit de 17e eeuw tot leven. Tulpenkoorts is gemonteerd op de speciaal hiervoor gecomponeerde muziek van Martin Fondse en Margriet Sjoerdsma. In de audiovisuele installatie worden de opkomst en de ondergang van de tulpenmanie in de zeventiende eeuw verbeeld. De tulpenkoorts wordt door economen gezien als de eerste uitgebreid beschreven speculatiegolf in de wereldgeschiedenis.

Verder bestaat de tentoonstelling uit een bloemenboek met aquarellen van Stephanus Cosijns. Het toont een deel van de wereldberoemde plantencollectie die politicus Gaspar Fagel ooit bezat. Floral designer Hanneke Frankema heeft een bloemkunstwerk gemaakt van gedroogde bloemen uit de tuinen en bloemenkamer van Paleis Het Loo.

Bloemen vervangen door afval

Mirjam Verschoor “Tribecalledtrash” maakt bloemstillevens met een verwijzing naar duurzaamheid. Ze fotografeert straatafval en vermengt dit digitaal met 17e-eeuws stillevens. In haar stillevens vervangt zij bloemen door afval. Ook zijn er een aantal couturestukken van modeontwerpen Claes Iversen te zien. Deze stukken sluiten aan bij het laatste deel van de tentoonstelling waarin het gaat over verschillende hedendaagse vormen van vrijetijdsbesteding met bloemen, zoals geuren herkennen, bloemschikken en borduren. 

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster